Logo detorenbommelerwaard.nl


Seizoenkaart

dor Bert van Kessel

Wel of niet kopen? Een seizoenkaart voor de ijsbaan in Kerkdriel. Of bij een ijsvereniging in een andere plaats. Keus genoeg. IJsclub Hurwenen Vooruit heeft dit jaar zijn nieuwe baan gekregen. Laatst stond ik stil voor het clubgebouw van 'De Del' in Delwijnen. Ook een locatie om te onthouden. De laatste jaren daalde het kwik niet of nauwelijks onder nul. Kwakkelwinters waren het. Toch vallen de kosten van zo'n abonnement in Driel binnen alle perken. En bij echte vorst, ben je spekkoper. Na drie keer schaatsen heb je al winst gemaakt.

Schaatsen zit in ons DNA. Met het langebaanschaatsen als blikvanger. Voor mij heeft het veel aan charme verloren. Laten we wel wezen, schaatsen moet in de buitenlucht en niet in een verwarmde hal. Met een snijdende wind in het gelaat van de rijders. Met een publiek dat zich al drinkend en zingend warm weet te houden. Het waren andere tijden in de open lucht. Met Ard en Keessie en Heya Jan Bols. Later met Hilbert van der Duim, mijn favoriet.

Nog mooier is om over ijs te glijden in de vrije natuur. Bijna niet meer te geloven, maar als puber gleed ik op mijn botjes over het bevroren water van een Dode Maasarm. En ik heb drie kruisjes van de Molentocht over 75 kilometer. Een werkelijk fascinerende rit door het oeroude polderlandschap van de Alblasserwaard. Met als klapstuk de molens van Kinderdijk.

Vroeger had je nog echte winters. Alhoewel er ook in die tijd zelden een Elfstedentocht werd verreden. Ik herinner me Jan Roelof Kruithof, jaren achtereen niet te kloppen op natuurijs bij afstanden van meer dan 100 kilometer. Hij trainde in een vriescel. Hunkerend naar de tocht der tochten. Toen het eindelijk zover was, was hij over zijn top heen.

Ik reken erop dat komende winter het kwik toch een aantal dagen flink onder nul komt. Dat alle ijsbanen in onze regio open kunnen. Dan zijn de inspanningen voor het prepareren van een egale ijsvloer gelukkig niet voor niets geweest. Evenmin de aanschaf van een seizoenkaart.

Meer berichten
Shopbox