Logo detorenbommelerwaard.nl


Foto: Carlijn Geron

Een echte Bommelaar

... moet het opgevallen zijn. Nadat het vele jaren een horrorhuis is geweest voor mensen met angst voor de tandarts, is het enige jaren geleden verkocht: De oude tandartspraktijk van tandarts De Roo in de Boschstraat. Er moest heel wat aan gebeuren om het bewoonbaar te maken. En dat is ook gebeurt. Als er een tv-programma zou zijn met de titel 'Van horrorhuis tot droomhuis', dan zou dit huis zeker een uitzending waard zijn geweest. Van binnen, maar ook van buiten.

Vergelijk het maar met een rot gebit, dat na weet ik hoeveel behandelingen verandert in zo'n Hollywoodgebit. Het is goed voor het gebit zelf, maar ook voor de uitstraling van het bijbehorende gezicht. Zo is de opknapbeurt ook goed geweest voor de uitstraling van de Boschstraat. Toen er nog druk gesloopt en verbouwd werd, ben ik er eens naar binnen gelopen. Wat echt super was, was een tekst in de oude wachtkamer. Tijdens werkzaamheden was deze tevoorschijn gekomen. De tekst was er in de oorlog geplaatst. Er stond: 'Hitler moet kapot'. Samen met een datum en ondertekend met de naam van de schrijver, een zekere Van Maren. Deze man woonde ook in de Boschstraat en was echt Oranjegezind. Hij waagde het zelfs om een dochter aan te geven bij de burgerlijke stand met de naam Wilhelmina Juliana Beatrix van Maren. Of zoiets. Je werd in die tijd voor minder doodgeschoten. Wel apart om 75 jaar later zo'n tekst tegen te komen...

Als je nu voor het pand staat, zie je achter het raam, links van de deur, een pietje bewegen. Zo eentje welke je vroeger in winkeletalages zag. De eigenaar van het pand vertelde mij dat het pietje voor leuke nieuwe herinneringen moet gaan zorgen, zodat de huidige generatie het pand niet meer associeert met een tandartsbezoek. Na 5 december komt er weer iets anders achter dit raam om je aan te vergapen. Ik weet al wat, en het wordt vast schitterend. Dus, als u in de decembermaand in de stad bent, kijk er even naar binnen. Het zou trouwens leuk zijn als meerdere bewoners van de binnenstad dit idee gaan na-apen. Maakt de binnenstad er nog gezelliger op.

P.s. Wanneer u bij dit pand bent, lees gelijk de emaille bordjes op de vensterbank even. Ze hangen er niet alleen voor de sier.

Meer berichten
Shopbox