Een echte Bommelaar

... vergeet het soms. Maar in de binnenstad zijn nog steeds winkels gevestigd. De landelijke ketens, maar ook nog steeds de persoonlijke, ouderwets gezellige winkeltjes. Zoals het winkeltje van Ivens in de Waterstraat. Van oorsprong een sigarenwinkel, maar tegenwoordig kun je er ook van die typische vrouwencadeautjes kopen.

Zo kwam ik er afgelopen week, op vijf december, achter dat ik voor iedereen een cadeautje had gehaald, behalve voor mijn vrouwtje. Dus nog even snel de stad in. Bijna te laat, want Jan Ivens was net bezig zijn winkel te sluiten.

Op mijn vraag of ik nog naar binnen kon, hield hij uitnodigend de deur open. Ik wilde even snel iets uitzoeken, zodat hij ook daadwerkelijk kon afsluiten.

"Nee joh, kijk maar rustig even rond", zei Jan. Hij riep zelfs zijn mooie vrouwtje erbij zodat ik niet een of ander prutscadeau zou aanschaffen. Het werden een kussen voor op de bank en een super zacht deken. Blijkbaar weet ze precies wat mijn vrouw mooi vind, want het was helemaal haar smaak. Dankzij beiden dus een geslaagde Sinterklaasavond.

Het 'even snel een cadeautje halen' werd een half uur gezellig bijkletsen. Op zulke momenten baal ik gewoon dat ik geen fervent roker ben. Het liefst een kettingroker. Dan had ik tenminste een goed excuus om er elke dag even naartoe te gaan. Ik kan natuurlijk alsnog beginnen...

Zo snap ik niet dat er Bommelse rokers zijn die hun longen verprutsen met sigaretten uit een supermarkt of benzinepomp. Ten eerste mis je de gezelligheid.

Maar ook belangrijk, als je je rookwaar in de daarvoor bedoelde winkeltjes koopt, houdt je gelijk het winkelaanbod in onze stad in stand. Want deze kleine ondernemers zijn blij met elke klant die hun winkel binnenloopt.
Dus please, laat ze niet de sigaar worden.

Meer berichten