Unieke vondst in de Bommelerwaard


De zilveren zegelstempel is van de familie van Malsen geweest. Het opschrift leest: S Heinrici de Malsen.
De zilveren zegelstempel is van de familie van Malsen geweest. Het opschrift leest: S Heinrici de Malsen.

Unieke vondst in de Bommelerwaard

Amateur archeoloog Tonnie Heijnen uit Ammerzoden stuitte ruim twee jaar geleden met zijn metaaldetector op een zeer bijzondere vondst. Het betreft hier een zilveren zegelstempel van de familie van Malsen uit de eerste helft van de 15de eeuw.

Regio - "De van Malsens zijn de oorspronkelijke bewoners van Slot Well. Tevens heet Ammerzoden ten tijde van het carnaval al 56 jaar lang 'Ut Malse Arckeldurp', wat dus gedeeltelijk ontleent is uit dit geslacht." De letters die op het stempel staan, waren aanvankelijk moeilijk te ontcijferen, echter na het recent raadplegen van een expert bleken het gotische tekens te zijn en in spiegelschrift. "Brieven en documenten werden toentertijd met was of lak verzegeld, om te voorkomen dat ze door onbevoegden zouden worden gelezen. Omdat men na de dood van de eigenaar de zegelstempels vernietigde, zijn ze tamelijk zeldzaam. De meeste zijn vervaardigd van koper, maar er werden er ook van zilver, goud en ivoor gefabriceerd."

De exacte vindplaatsen van zijn trofeeën geeft hij echter niet prijs: "Want dan kan iedereen daar gaan graven!", aldus Heijnen. Naast de Bommelerwaard zoekt de amateur archeoloog ook in andere gebieden, zoals de Betuwe en Brabant.

Alle vondsten van Heijnen zijn gefotografeerd en legaal geregistreerd bij de internationale organisatie PAN: Portable Antiquities of the Netherlands. Op deze site kan men de zilveren stempel vinden in de categorie 'Opmerkelijke vondst'.

Meer weten? Kijk op www.portable-antiquities.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden