Sporen

door Bert van Kessel

Flinke sneeuwval vorige week. Zoals een goed burger betaamt, was ik met mijn buurman het pad sneeuwvrij aan het maken. Tot hij mij wees op afdrukken in het witte tapijt. Sporen van een vos, stelde hij vast. Meteen dacht ik aan een andere vos. Vorig jaar zomer, vlak bij mijn huis. Roerloos liggend in de berm van de weg. Aangereden. Een prachtig exemplaar. Ik heb het beestje minutenlang ademloos geobserveerd.

Sommige dieren die ik vroeger nooit zag, maken nu weer onderdeel uit van onze natuur. Op de beruchte hoogspanningsmast in Hurwenen wemelt het van de nesten van ooievaars. Vogels waar ik voortaan niet meer van opkijk. Kun je nagaan, hoe snel alles went. Op een fietstochtje door Noord-Nederland, begin jaren negentig, raakte ik in vervoering. Door een stappende ooievaar in een weiland. Die mast met ooievaars werd tien jaar terug omver gevlogen door een Apache-helikopter. Ook ik had een paar dagen geen stroom. Een ware belevenis, ook voor de dieren. Even een paar nachten echt in het pikkedonker.

Eveneens makkelijk te spotten: 'witte' reigers. Net als roofvogels. Vaak stop ik even. Kijken hoelang het duurt voordat de vogel vliegt. Ik heb de indruk dat ze steeds langer wachten. Mensen, het lijkt ze niet meer af te schrikken. Vorig weekend werd in Heerewaarden een natuurwandeling gehouden op zoek naar een ander dier. In de buurt van fort Sint-Andries houden zich schijnbaar bevers schuil.

De bever is ook in Zaltbommel gesignaleerd. Bij de oude watertoren heeft het dier nogal zitten knagen. Volgens kenners bijzonder, zo dichtbij de bewoonde wereld. Waarschijnlijk is het beest op doorreis. De bevers hebben het goed naar hun zin in onze omgeving. Dat geldt tevens voor de nieuwe eigenaren van de Bommelse watertoren. De vrouw des huizes schrijft in een blog over hoe het is om in zo'n bijzonder gebouw te wonen. Misschien kan ze in het holst van de nacht helemaal bovenin een keer de wacht houden. Voor een ander spannend verhaal. Met een nachtkijker in de aanslag. Maar vooral door goed te luisteren naar een vallende boom. De bever is dan weer knabbelend op de weg terug.

Meer berichten