Carbid

door Bert van Kessel

Als burgemeester Rehwinkel zijn oordopjes nou maar niet vergeet. Hij maakt deze week een rondje langs oudejaarsactiviteiten in zijn gemeente. Zaterdag gaat hij onder andere op bezoek in Bruchem bij het carbidschieten. Kijken hoe hard en ver ze kunnen schieten. Ik wist niet eens dat we deze vorm van knallen ook in huis hadden. In Aalst en Brakel gaan ze het ook proberen. Ik dacht altijd dat alleen jonge boeren in de Achterhoek deze tak van sport beoefenden.

Oud en Nieuw. 'Vier het Veilig'. Dat is het motto van de gemeente Zaltbommel. Met vooraf evenementen waar iedereen van kan genieten. Dit jaar hebben raddraaiers, herrieschoppers, kwaadwillenden of andersoortig tuig geen schijn van kans. Bij het stuk maken van openbare eigendommen, wordt de rekening meteen vereffend. 'Schade zelf betalen, is pas echt balen', is de slogan. Maar hoe groot is de kans dat ze ook echt in de kraag worden gegrepen? Het draait voor een groot deel om de waakzaamheid van de burgers, die ook nog eens allerlei voorzorgsmaatregelen moeten nemen. Zoals de brievenbus van de paal halen en de vuilcontainers uit het zicht zetten. Geef de Cobra 6 geen kans.

Vuurwerk. Ik heb er helemaal niets mee. Als puber vond ik het al pure geldverspilling. Ik keek veilig achter een raam naar de uit elkaar spattende vuurpijlen. Dat weer wel, siervuurwerk vind ik mooi om naar te kijken. Zo stond ik in Frankrijk op de nationale feestdag naar een door de overheid georganiseerde vuurwerkshow te kijken. De mensen kwamen van heinde en verre. Een sociaal gebeuren met een heleboel kreten van verbazing. Een feest voor iedereen.

Ik overweeg om ook naar het carbidschieten te gaan kijken. Zou de eerste keer zijn. Benieuwd naar hoeveel lawaai het produceert. Ik neem een extra koptelefoon mee voor de burgemeester. Voor het geval dat. Na al die herrie, nog even een biertje drinken bij eetcafé 't Caf. En een liedje aanvragen als ode aan het gedonder van carbid: 'Deurdonderen' van Normaal. Even lekker meeschreeuwen. Wederom een berg lawaai. Knalvuurwerk is er niks bij.

Meer berichten