Rein ten Have zag een aantal jaar geleden een oproep van Slot Loevesein toen hij in Australië verbleef. Hij werkt met veel plezier als gastheer in het slot. Op www.slotloevestein.nl vind je meer informatie over de vacatures voor vrijwilligers.
Rein ten Have zag een aantal jaar geleden een oproep van Slot Loevesein toen hij in Australië verbleef. Hij werkt met veel plezier als gastheer in het slot. Op www.slotloevestein.nl vind je meer informatie over de vacatures voor vrijwilligers.

Besmet met het Loevestein-virus

Na je pensioen achter de geraniums zitten? John Lin (71) en Rein ten Have (72, foto) peinzen er niet over. Zij zijn vrijwilliger op Slot Loevestein.

Poederoijen - Velen zullen het niet beseffen, maar Slot Loevestein wordt mede draaiende gehouden dankzij meer dan 80 vrijwilligers. John en Rein zijn op zoek naar nieuwe gastheren- en vrouwen en vertellen met veel plezier over hun werk op het slot. "Ben je met pensioen en wil je nog actief blijven? Of vind je partner het wel fijn als je een paar uurtjes van huis bent, kom dan eens kijken bij ons!"

Hoe ben je terecht gekomen bij Slot Loevestein? John: "Mijn zoon en zijn vrouw deden zo'n zeveneneenhalf jaar geleden mee aan het tv-programma, 'De slag om Loevestein'. De opzet was om via dit programma een Kasteelheer en -vrouwe te vinden. Mijn zoon en zijn vrouw werden uiteindelijk gekozen en ik werd al snel 'gebombardeerd' tot vrijwilliger. Zij stopten na tweeëneenhalf jaar, maar ik was inmiddels besmet met het 'Loevesteinvirus'." Rein, gepensioneerd onderwijzer en schooldirecteur, kwam aan de andere kant van de wereld in aanraking met Slot Loevestein. "Ik zag een oproep van Slot Loevestein in Australië, waar we jaarlijks onze zoon en kleinzoon bezoeken. Dankzij een uitstekende begeleiding van Henk Koudstaal, een van de andere vrijwilligers, over het hoe en wat van de functie als gastheer, werk ik hier nu met veel plezier."

Wat houdt je functie in? "Als gastheer ontvangen we de bezoekers bij de entree van het kasteel. We geven praktische informatie over wat er die dag te doen is, verteltijden van de gidsen, de weg wijzen en beantwoorden vragen. Ook helpen we mee met de museummonitor, waarmee de ervaringen van bezoekers in kaart worden gebracht," legt John uit. "Ik doe dit met veel plezier op een aantal dagen per maand, waarbij ik zelf kan kiezen welke dagen mij het beste uitkomen." Rein vult aan: "Ik ondersteun ook bij evenementen zoals Slot Boekenstein en het Riddertoernooi en ik help mee met de workshops voor kinderen in de vakanties. Afhankelijk van het seizoen werk ik meestal één dag in de week, en in drukke periodes soms twee."

Wat is er zo leuk aan werken op Slot Loevestein? John: "Het is bijzonder gezellig om samen met de gidsen in het slot de bezoekers wegwijs te maken en uit te leggen wat er in het slot te beleven valt, waarbij het contact met kinderen een bijzondere touch aan het geheel geeft. Natuurlijk is ook het contact met de vaste medewerkers en de overige vrijwilligers iets waaraan ik veel plezier beleef." Rein knikt instemmend. "Het geeft me het gevoel dat ik weer iets nuttigs doe en dat dat gewaardeerd wordt. Ik geniet van de reacties van de vele kinderen die het slot bezoeken. En de samenwerking met de collega-gastheren, de winkel, de kassa en de gidsen is zeer prettig. En natuurlijk is Loevestein een prachtige plek om te verblijven. Het is een uitdaging om bezoekers op hun gemak te stellen en mee te helpen aan een positieve beleving. Het houdt me jong. Hoop ik!"

Het slot zoekt mannen en vrouwen die gastvrij en representatief zijn. Eigen vervoer is handig, gezien de ligging. Op www.slotloevestein.nl vind je meer informatie over de vacatures voor vrijwilligers. Naast gastheren is het slot ook op zoek naar vrijwilligers voor het beheer en onderhoud, de winkel/kaartverkoop en de moestuin.

Meer berichten