Snelfietspad

door Bert van Kessel

Goede voornemens gemaakt? Stoppen met roken, meer gezonde dingen eten, meer bewegen… Neem bijvoorbeeld de fiets om voortaan naar je werk te gaan. Op termijn nog aantrekkelijker, want dan ligt er tussen het Bommelse NS-station en de Hambakenweg in Den Bosch een snelfietspad. Het is een van de maatregelen om de filedruk op de A2 tegen te gaan. De geldkraan gaat vol open. Ik ben als fietsfanaat voorstander. Maar het is natuurlijk kletskoek dat dit zorgt voor een grote hoeveelheid minder auto's op de snelweg. Hoeveel arbeiders nemen dit traject nou eigenlijk om op hun werk te komen?

Een snelle fietsweg is een extra brede strook asfalt, waarbij je niet gehinderd wordt door ander verkeer. Maar wat levert zo'n snelweg nou op in besparing van tijd? Erg weinig, lijkt mij. Of je moet harder trappen dan gewoonlijk. Of je schaft zo'n erg snelle fiets, een speed pedelec, aan. Met een tempo van zo'n 45 kilometer sta je binnen een half uur in Den Bosch.

Het blijf natuurlijk kicken. Fietsen langs een stilstaande file. Even enthousiast zwaaien naar de nors voor zich uitkijkende automobilist. Ik moet dan altijd denken aan de opening van de nieuwe brug in Bommel. Een groene activiste die aan de oude brug een spandoek bevestigd had. Met de tekst: 'Ga toch fietsen!' Toen al een groot dilemma; het alsmaar toenemende autoverkeer.

De A2 knelpunten zijn de bruggen over de Maas en de Waal. Volgens een pas verschenen krantenartikel was er destijds een plan om niet één, maar twee nieuwe bruggen te bouwen. Geldgebrek liet dit idee kansloos. Waarom hebben ze de oude stalen brug niet gewoon laten liggen? Een aantal blikken roestwerende ijzerverf er tegenaan en doorrijden maar. Een mooi binnendoor weggetje voor het lokale verkeer.

Sinds kort ligt er ook een mooi vrijliggend fietspad tussen Waardenburg en Meteren. Voor mensen die snel en veilig op hun werk willen zijn. Die de dag sportief willen invullen. Denkend aan het milieu, de portemonnee en aan een prachtig voornemen. Maar blijf het wel volhouden!

Meer berichten