Logo detorenbommelerwaard.nl


Eilanden

door Bert van Kessel

Extreem hoog water. We maken het nu volop mee. De Maas en de Waal zijn buiten hun oevers getreden. De dijken moeten laten zien dat ze sterk en hoog genoeg zijn. Indrukwekkend, overal kolkend water. Veel extra mensen op de dijk. Iedereen wil een glimp opvangen.

Volgens de autoriteiten kunnen we rustig blijven slapen. Zeker omdat de laatste jaren volop is gewerkt aan de doorstroming van het wassende water. Ruimte maken voor de rivieren, is het beleid. En ze blijven nog wel even bezig. Zoals het mogelijk aanleggen van een hoogwatergeul bij Varik/Heesselt. Beide dorpen komen door deze ingreep op een eiland te liggen. Zowel de gemeente Neerijnen als Waterschap Rivierenland zijn tegen. Ik snap de inwoners wel. Moet dat nou vlak voor onze deur gebeuren? Feit blijft dat ze bij een perfect uitgesneden rivierbocht wonen. Hartstikke geschikt om hier binnendoor een waterweg te graven.

Een ander dorp uit onze omgeving had en heeft met dezelfde problematiek te maken. Het Maasdorp Alem ligt ook aan zo'n heerlijke bocht. Rond 1935 was het werk klaar. De Maas liep voortaan rechtdoor. Alem kwam zo aan de Gelderse kant te liggen. Nu moeten de twee dode Maasarmen elkaar weer gaan omarmen. Voor Alem wordt er straks ook een brug gebouwd om naar het vaste land te kunnen. Maar zijn de plannen wel veilig genoeg voor de inwoners? Volgens ingenieursbureau Sweco lopen de inwoners van Varik en Heesselt groot gevaar bij snel stijgend water.

Gelukkig is er nog een 'Wakkere Dijk'. Zo wordt de nieuwe ring genoemd rond het Munnikenland. Een overloopgebied voor als het Waalwater meer ruimte nodig heeft. Afgelopen weekend was het zover. Voor de eerste keer kwam er water tegen deze dijk te staan. De waterkering had eindelijk eens wat te doen.

Uiteraard moeten we het water te lijf gaan. Ik zie het voor me. De dorpsraden van de wellicht toekomstige eilandbewoners bijeen op het eiland van Nederhemert. Over wat te doen? In ieder geval wordt het een dijk van een beslissing.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox