Sportverkiezingen

door Bert van Kessel

Ik was er bij. Afgelopen vrijdag bij de uitreiking van de Powerhouse Sport Awards in Wijk en Aalburg. Wie leverden nou de beste sportprestaties in 2017? De genomineerden komen uit zes gemeentes, inclusief Zaltbommel. Mooi evenement, strak georganiseerd en deskundig gepresenteerd. Een van de twee presentatoren is Jetty Duister. Vooral zij is de drijvende kracht achter deze verkiezingen. Inmiddels voor de 24e keer. Als zij de sporters vragen stelt, valt op hoeveel kennis ze heeft van het sportwereldje. Jammer alleen dat de publieke belangstelling magertjes is. Een avond als deze verdient uitpuilende tribunes.

Ik kijk naar de in de sporthal zittende Marianne Vos. Een voorbeeld voor iedereen die aan de absolute top wil komen. Mijn gedachten dwalen af. Naar de drie keer dat ik namens deze krant de Bommelerwaardse sportverkiezingen heb mogen organiseren. In de jaren negentig. Wie waren ook alweer de kampioenen? Een aantal namen schiet me te binnen. De lezers bepaalden zelf uit de lijst van de genomineerden, wie de winnaars werden. Door het afgedrukte stembiljet in te vullen, uit te knippen en op te sturen. Niet helemaal fair. Met de kennis van nu had er ook een deskundige jury aan te pas moeten komen.

Als ik thuiskom fris ik meteen mijn brein op. Ik klik op de website van het Regionaal Archief Rivierenland. De uitgaven van De Toren zijn daarop digitaal te bekijken. Voor de sporters was zo'n verkiezing gewoon een fijn moment om even in het zonnetje te staan. Vorig jaar juli werd de Bossche rugbyclub The Dukes nog gehuldigd op het gemeentehuis in Kerkdriel. Dit jeugdteam werd toen landskampioen. Maar hoezo een club uit Den Bosch eren? Simpelweg omdat er drie spelers uit de Bommelerwaard komen.

Bij de Powerhouse Awards waren er dit keer uit de gemeente Zaltbommel drie genomineerden. Bij de jeugd: BMX-crosser Brian van Eeuwijk uit Zaltbommel en Leonard van Maaren uit Zuilichem als schaatser en skeelerrijder. Bij de sportvrouwen dressuuramazone Mara de Vries uit Poederoijen. Goed bezig dus. Net als Jetty Duister.

Meer berichten