Foto: Carlijn Geron

Bommelse toren

... is maar wat trots op de Bommelse toren. Behalve dat het natuurlijk de mooiste kerk van Nederland is, is het ook nog eens hét herkenningspunt voor iedereen in de wijde omtrek. Of je nu op de dijk bent richting Gameren, in Haaften langs de Waal loopt of je rijdt over de A2, overal zie je de toren. Onze kerk met zijn karakteristieke stompe spits.

Overdag is dat nog steeds zo. In het donker helaas niet meer. Met de nieuwe verlichting is de kerk bijna helemaal verlicht zoals vanouds. Bijna, want de spits is overgeslagen. En dat kan tot rare dingen leiden.

De schrik sloeg mij om
het hart...

Zo reed ik afgelopen week met iemand mee die mij ook zou thuisbrengen. Ik vroeg hem dan ook verbaasd waarom hij de afslag niet nam bij Zaltbommel. "Huh, zijn we er al dan? Normaal let ik op jullie toren. Ik heb 'm gemist zeker." "Gemist? Hoe kun je die nou missen man, met nog wel een compleet nieuwe verlichting!" Nou is hij niet een van de snuggersten, maar hij mankeert toch niets aan zijn ogen. Ach ja, kan gebeuren. We zijn een stukje omgereden en ik was alsnog thuis.

Toen ik de volgende dag in het donker over de brug reed, snapte ik het. Automatisch kijk ik altijd even naar de toren. En verrek, zou Kim Jong-un daadwerkelijk zijn beruchte buro knop ingedrukt hebben? En met een raket onze spits geraakt hebben? Klote Trump.

De schrik sloeg mij om het hart. Ik zag het al voor me.

Het liedje uit mijn jeugd was uitgekomen... 'En temidden van die rommel rommel dreef de torenspits van Bommel.' Gelukkig, toen ik beter keek zag ik het. De spits was overgeslagen bij de nieuwe verlichting. Zou het bewust gedaan zijn?

Ik hoop het niet. Dit zou niet goed zijn voor het milieu, al die auto's die om moeten rijden omdat ze afslag Bommel missen. Het is bovendien ook wel een beetje raar. Alsof je het vrijheidsbeeld verlicht zonder het gezicht, dat is geen gezicht.

Verder chapeau voor de nieuwe verlichting. Maar de Bommelse toren zonder spits, dat is als Jip zonder Janneke.

Meer berichten