Een echte Bommelaar

... ziet Zaltbommel als zijn of haar stadje. Zo zou er bij binnenkomst van onze stad, onder het bord 'Zaltbommel', best nog een bord mogen met bijvoorbeeld de tekst: 'Stad van Albert vd B.' of 'Stad van Marcel van M.' Maar nee, onze wijze bestuurders hebben besloten om onze stad de stad van Fiep te maken.

Niks ten nadele van Fiep, maar om ineens van onze stad een Jip en Janneke stad te maken, tsja... Ik heb Jip en Janneke altijd nogal kleurloos gevonden, maar misschien zie ik het allemaal wel te zwart-wit. Met dat rare teckeltje van ze.

Is Fiep dan echt zo belangrijk geweest voor onze stad? Meer dan Philips, Liszt, Emmy, Thomese, Wijenberg of Van Opzeeland? Denkt men nu echt dat iedereen ons stadje gaat bezoeken om de flats Pim en Pom te komen bewonderen? Of om op de Waalkade het schitterende beeld van Jip en Janneke met hun trouwe viervoeter te bekijken? Het zou kunnen. Soms zie je niet meer hoe schitterend iets is omdat je het als gewoon beschouwd.

En waarom moet alles ineens om één persoon gaan? Ik kan zo een rij namen opnoemen van mensen die het minstens zoveel verdienen om genoemd te worden in het zinnetje 'Zaltbommel, stad van ...' Wie dan? Makkie. Met stip op één: Thijs de Torenwachter. Zijn schrijfsels zouden op de Bommels cultureel erfgoedlijst geplaatst moeten worden. Ik vind nog steeds dat Opa's gatje weer verplichte kost moet worden op elke Bommelse basisschool. Maar ook een Van Voorden, die een stichting op heeft gezet waar nog steeds veel minder bedeelde Bommelaren van profiteren. En als het criterium is dat het moet gaan over mensen waaraan velen plezier beleefd hebben, wat de denken van Gerard de Heer? Maar nee, onze stad is vanaf nu de stad van Fiep. Dus we kunnen nog wel wat verwachten denk ik zo. Na een Fieptunneltje, Pim en Pom, en het kunstwerk zal er nog van alles ter ere van Fiep verschijnen. De haan op de Sint Maarten gaat plaatsmaken voor een zwart teckeltje. Het hoogwaterbeeld word vervangen door Jip die als een fuhrer aanwijst: tot hier en niet verder. Er komt bovendien een opvangtehuis voor vrouwelijke kunstenaars die de toepasselijke naam Janneke gaat krijgen. Wacht maar af mensen, het is nog Fiep gedaan met ons eerbetoon aan Fiep. Ik hoorde onlangs dat je een bezoekje krijgt van de burgemeester als je je kind Fiep noemt. En noem je hem Jip of Janneke, dan komt er een wethouder langs.

Meer berichten