Krantenbezorgers

door Bert van Kessel

Vroeg uit de veren. De fietstassen volgepropt met dagbladen. Nog voor het ochtendgloren moeten alle brievenbussen gerammeld hebben. En alle loslopende honden ontweken zijn. Zodat alle abonnees op tijd hun geliefde krantje onder het genot van een bakje koffie kunnen lezen. Te danken aan de, met discipline gezegende, krantenbezorgers. In weer en wind voor een vergoeding die de pret niet mag drukken.

Na veertig jaar stoppen André en Irene van Keulen uit Ammerzoden met hun krantenwijk. Ze begonnen met een Brabants Dagblad in zwart-wit en dubbel zo groot als nu. Met strips van Appie Happie en Olivier B. Bommel, ook wel Heer Bommel genoemd. Met informatie over slechts twee Nederlandse televisiezenders. En met veel meer trouwe lezers. De krant lezen was immers een dagelijks ritueel. Waar moest men anders het nieuws vandaan halen? Het dagblad was een begrip. Van nepnieuws was nog geen sprake. Niemand twijfelde aan het gedrukte woord.

Ik had vroeger een buurman met een jaloersmakende collectie. Hij spaarde originele kranten met historisch nieuws. Zo had hij de bevrijdingskrant van '45, die bovendien op die bewuste dag geplakt zat achter de glazen vitrinekast van het Bossche redactiekantoor. Het zal bij veel kijkers geleid hebben tot een traan van blijdschap of een vreugdesprong. Hij bezat ook de dagbladen van de moord op president John F. Kennedy en van de eerste landing op de maan. Bijzonder was ook de voorpagina met een grote zetfout. De 'B' en de 'D' waren abusievelijk van plaats gewisseld. Mag ik u voorstellen aan het….Drabants Bagblad.

De Van Keulens zijn de papierloze krantenperiode voorgebleven. Dat gaat er uiteindelijk een keer van komen. Het aantal gedrukte exemplaren neemt al jarenlang af. Het huidige abonneebestand bestaat uit vijftigplussers. De jongere generatie struint voortaan via internet naar het nieuws. Veel actueler dan de krant die pas een dag later wordt bezorgd. Weliswaar op tijd, dat kon je wel aan André en Irene overlaten. De lezers krijgen voortaan met iemand anders te maken. Het zal wennen zijn.

Meer berichten