v.l.n.r. De Pullenvullers Maik, Twan, Jarny, Vincent en Simone. De groep, bestaande uit vier meiden en elf jongens, doet dit jaar voor de derde keer mee met de optocht.
v.l.n.r. De Pullenvullers Maik, Twan, Jarny, Vincent en Simone. De groep, bestaande uit vier meiden en elf jongens, doet dit jaar voor de derde keer mee met de optocht.

De Pullenvullers gaan voor 1e plaats!

Ammerzoden maakt zich op voor carnaval. Deelnemers aan de optocht in 't Malse Arckeldurp timmeren, plakken, verven of zitten achter de naaimachine. Ook carnavalsvereniging De Pullenvullers legt de laatste hand aan de wagen oftewel 'hun pronkstuk'.

door Mieke Boelen

Ammerzoden - "Er wordt serieus mooi gebouwd en zeker al door zo'n jonge groep als De Pullenvullers", zegt Jan van den Oord, die deel uitmaakt van de Raad van XI en zelf jarenlang met zijn vrienden een wagen bouwt. "Maar tegenwoordig doen wij het meer voor de lol." Over het bezoek op Kratjesdag met Prins en raadsleden is Van den Oord enthousiast over de bouwers, maar ook onder de indruk van de club van raadslid Bas Kerkwijk. "Zij hebben al heel wat prijzen gewonnen en zijn nu weer heel goed bezig."

Bij De Pullenvullers gaat het, zoals ze zelf zeggen, vooral om het gezellig samenzijn. "Het bouwen is al een feest. Je kunt met de optocht ook aan de kant gaan staan, dus dan is het toch leuk om mee te doen." Over het onderwerp hoefde de vriendengroep van vier meiden en elf jongens niet lang na te denken. "Dat stond aan het eind van de zomer al vast, omdat de kermis in het dorp een andere, maar gezelligere plek heeft gekregen en een kermis is kleurrijk en alles beweegt."

Hoewel de bouwers zich bescheiden opstellen, zijn ze zichtbaar enthousiast over het resultaat. Uit de bouwtekening, die ze trots voor de dag halen, blijkt verborgen talent. "Als ik de tijd neem, lukt dat wel", merkt tekenaar Jarny Hoskam nuchter op. Tot in detail is het idee uitgewerkt. Volgens Hoskam houdt hij zich veelal bezig met de techniek. Maik vult aan: "Ik heb met Jorik de electra gedaan." En met hetzelfde enthousiasme laat Simone weten, dat ze het schilderwerk wel leuk vond.

De mooie vrijetijdsbesteding van de vijftien twintigers resulteert in een draaimolen met paarden, een helikopter en een beweegbare bank met poppen ('uit veiligheidsoverweging zijn echte mensen te zwaar'). De vormgeving van de cowboy, Arckeldurper taailapper, meisje met logo is de specialiteit van Vincent "Die zijn van kippengaas en papier-maché, waar we telefoonboeken voor gebruiken." Last but not least is het grote carnavalesk hoofd. "Als die er op staat is het acht meter hoog."

Een moeder die samen met een vriendin het kunstwerk komt bewonderen, is al net zo trots als de bouwers. De groep doet dit jaar voor de derde keer met een actueel onderwerp mee. "Het eerste jaar werden we derde met de Pub van Guido, vorig jaar tweede met het Slot Well en nu gaan we voor de eerste plek."

Meer berichten