Een echte Bommelaar

... wordt blijkbaar ook in Kerkdriel door verschillende mensen gelezen. Ik ben tenminste al diverse keren gevraagd om eens iets over hun dorp of inwoners te schrijven.

Nu is er een verhaal, dat ik al minimaal 100 keer gehoord heb van mijn vader. Het gaat over zijn goede vriend, helaas al gestorven, Jan Hooijmans. Beter bekend als Jan d'n Drop.

Jan was een echte vent. Een vrachtwagenchauffeur en zo sterk als een beer. Eigenlijk klopt dit niet helemaal, Jan was nog sterker dan een beer. Het volgende verhaal gebeurde vele jaren geleden op de Drielse kermis.

Er stond een kermisklant met een attractie die je je nu niet meer kunt voorstellen. De attractie was namelijk een beer. In elk dorp of stad had je wel één of meerdere sterke mannen. Zijn attractie was dat je kon vechten met de beer. Bleef je langer dan een bepaalde tijd overeind tegen de beer, dan kreeg je honderd gulden.

Jan en pa, die bier dronken alsof het water was, zaten tijdens de kermis in hun vertrouwde kroeg. Een andere cafébezoeker daagde Jan uit om tegen de beer te vechten. Jan durfde dit wel aan. "Ho, ho", kwam het zakelijke in mijn vader boven. "Dan moeten jullie wel eerst lappen. Voor die honderd gulden doet Jan het niet." Nou, dat was geen probleem. Iedereen wilde Jan wel tegen die beer zien vechten. Wat resulteerde in een pot van ongeveer driehonderd gulden. Toentertijd een klein vermogen. Hup, op naar de beer.

Jan wachtte niets af, greep de beer om zijn nek en begon te knijpen. "Stop, je hebt gewonnen! Laat los, dan krijg je honderd gulden!" De kermisklant raakte in paniek, want het leek erop dat Jan de beer doodkneep. "Het dubbele, of ik knijp hem dood", zei Jan. De kermisbaas had nog nooit zoiets meegemaakt en betaalde maar wat graag tweehonderd gulden.

"Kom, op naar de kroeg. Ik trakteer!", riep Jan. Pa zag de bui al hangen. Straks was iedereen dronken en Jantje blut. Hij liet Jan 50 gulden houden voor in de kroeg en bracht de rest bij Jan's vrouwtje.

Toen Jan thuiskwam die avond was hij dubbelblij. Hij had een leuke dag gehad, en zijn vrouwtje waar hij stapel op was, was dolblij met de meevaller van haar knuffelbeer.

Meer berichten