Water, groente en fruit

door Bert van Kessel

Het basisonderwijs heeft aan aandacht geen gebrek. Niet alleen willen leerkrachten een hoger loon, maar ook veel minder werkdruk. Om dat te bereiken is er al twee keer landelijk een hele dag gestaakt. En het einde is nog niet in zicht. Of er moet geluisterd worden naar Björn van der Doelen. De ex-profvoetballer treft doel met zijn speech over hoe het nou verder moet in het primair onderwijs. Kort samengevat: de ouders veel minder draagvlak geven! Laat Van der Doelen maar lekker Brabants kletsen. Dan komt het goed.

Door het succes van 'De Luizenmoeder' op de televisie kan het basisonderwijs niet meer stuk. Lachen, gieren en brullen. Maar is de werkelijkheid dan zoveel anders? Ik zag een aflevering waarbij een kindje trakteerde op perenmuizen. Niets mis mee, zou je denken. Maar nee, hoor. De oogjes waren van dropjes, dat mag niet meer in deze tijd. Geen suikers meer in de klas. Daar gaan kinderen alleen maar van stuiteren.

Het is de keiharde realiteit. Er wordt inderdaad ingezet op betere voeding. Door bijvoorbeeld de invoering van het leefstijlprogramma B-Fit. De Mgr. Zwijsenschool uit Kerkdriel is een van de deelnemers. Op woensdag en vrijdag is het voortaan verplicht om in de ochtendpauze gezond te drinken en te eten. Water, fruit of groente. Op de andere dagen wordt vanuit de school gestimuleerd om hetzelfde te doen. Een kind kan de was doen.

Als de leerkrachten tenminste consequent blijven. Toch een chocoladekoekje mee? Dan inleveren bij de juf of meester. Ik had vorige week inderdaad een jochie in de klas zonder fruit. Wat ik gedaan heb? Het koekje in zijn rugtas laten stoppen en hem een stukje banaan van mij gegeven. Hij keek er alleen tijdens het opeten nou niet bepaald vrolijk bij. Gelukkig had hij zijn flesje water nog om de smaak te neutraliseren.

Die gezonde propaganda plaatst scholen met een continurooster wel voor een extra dilemma. Waar kiezen we voor? Moet er in de middagpauze weer iets gezonds op tafel komen? Of mogen die pretoogjes van die muizen nou dan toch eindelijk worden opgegeten?

Meer berichten