Het Regionaal Archief Rivierenland beschikt met dit grootste nieuwe depot over bijna 20 kilometer aan archiefruimte. Dat brengt de groeicapaciteit weer op peil. Foto: Regionaal Archief Rivierenland
Het Regionaal Archief Rivierenland beschikt met dit grootste nieuwe depot over bijna 20 kilometer aan archiefruimte. Dat brengt de groeicapaciteit weer op peil. Foto: Regionaal Archief Rivierenland

Vijfduizend meter nieuwbouw voor Regionaal Erfgoed

Het bijgebouwde depot 8 van Regionaal Archief Rivierenland is vorige week officieel geopend. Het is meteen ook het grootste archief depot met 5000 meter archiefruimte.

Tiel - De opening is op 31 januari officieel verricht samen met de voorzitters van beide Vrienden Stichtingen van het Regionaal Archief Rivierenland. Dit om te benadrukken dat archieven onmisbaar zijn bij het onderzoek naar de Rivierenlandse geschiedenis en het belang van goed beheer van de waardevolle erfgoed.

31 januari
De datum van 31 januari 2018 was niet toevallig gekozen. Op 31 januari 1995 is in de middag het besluit gevallen voor evacuatie van het gebied in verband met de dreigende overstroming. De archieven werden toen ook ernstig bedreigd. Door de bouw van moderne archief, en nu dus uitbreiding, is alles in werking gesteld voor het behoud van het erfgoed bij eventuele calamiteiten.

Het nieuwe depot 8 heeft meer dan 5000 meter aan plankruimte. Is zodanig gebouwd dat de archieven een dijkdoorbraak 'overleven'. Het is net als de andere depots voorzien van state-of-the-art klimaatbeheersing en de depots worden 24 uur per dag gemonitord. Alle depots zijn voorzien van brandwerende deuren en er is een eigen noodstroomvoorziening.

Hoewel het Regionaal Archief Rivierenland in 2012 het nieuwe pand aan J.S. de Jongplein heeft betrokken, is het door een tussentijdse aansluiting van Bommelerwaardse gemeenten in 2014 te klein geworden voor de toekomstige groei. De groeicapaciteit die door de uitbreiding gerealiseerd is, is naar de verwachting toereikend tot het jaar 2040. Het Regionaal Archief Rivierenland beschikt met dit grootste nieuwe depot over bijna 20 kilometer aan archiefruimte. Dat brengt de groeicapaciteit weer op peil, zodat de acht aangesloten gemeenten zich geen zorgen hoeven te maken voor de toekomst.

Het Regionaal Archief Rivierenland is blij dat het op de bestaande locatie en binnen de bestaande budgetten gerealiseerd is. De bouw duurde van februari tot december 2017. Ondertussen werken ze stevig aan de voorzieningen voor betrouwbare en duurzame digitale opslag voor nu en in de nabije toekomst.

Het Regionaal Archief Rivierenland is de archiefdienst voor de Gelderse gemeenten Buren, Culemborg, Geldermalsen, Maasdriel, Neder-Betuwe, Neerijnen, Tiel en Zaltbommel. Je vindt het Regionaal Archief Rivierenland aan de J.S. de Jongplein 3 in Tiel.

Meer berichten
Shopbox