Vlinderschaatsen

door Bert van Kessel

Ik kan er niet over zwijgen. Over de medailleregen van Pyeongchang. Met shorttrack en schaatsen. En vooral met dat laatste hebben we een status hoog te houden. Na de successen van Sotsji, vier jaar geleden, werd het onmogelijk gehouden om al die successen te evenaren, laat staan te verbeteren. Op het moment dat ik deze column schrijf, zijn het echter al gedenkwaardige Olympische Spelen.

Neem de 5000 meter. Niet bij de mannen, maar bij de vrouwen. Esmee Visser is haar naam. Ze schaatst niet, maar ze fladdert als een vlinder over het ijs. Vanuit het niets is ze plots Olympisch kampioene. We zijn met afstand schaatsnatie nummer één. Maar is dat altijd zo geweest? Ik zat in 1984 iedere dag in de kantine van Marinevliegkamp Valkenburg te kijken naar de Spelen van Sarajevo. Hopend op nationale successen. Tevergeefs. We haalden geen enkele medaille. Nul, nada, noppes.

Ik werd toen wel geraakt door de excentrieke Hans van Helden. Uitkomend voor Frankrijk dankzij zijn huwelijk met een Française. Gezegend met een fabelachtige stijl en techniek. Hij greep echter net naast het brons op de 1500 meter. Geboren in Almkerk. Ik ben hem een keer met zijn vrouw tegengekomen. Lang geleden, bij kasteel Dussen. Ik zat op een bankje. Ietsjes verderop ploften zij in het gras. Om te genieten van een lekker gevulde picknickmand. Ze zwaaiden allebei terug toen ik langsliep. Een handtekening vragen ging me iets te ver.

Bijna niet voor te stellen. Olympische Winterspelen zonder één podiumplek. Ik moet toegeven dat er bij mij wel een zekere verzadiging optreedt door al dat succes bij de huidige Spelen. Ik ga het normaal vinden dat we gouden plakken winnen. Zo bijzonder is dat toch niet? Welles dus. Elke keer weer.

Hollands natuurijs zit er jammer genoeg deze winter niet in. Toch zorgde onze regio wel voor erg mooi schaatsnieuws. Marathonschaatsteam Stehmann rijdt volgend seizoen in de Topdivisie. En we haalden zilver. Door Clarissa van Maaren uit Zuilichem bij het Nederlands Kampioenschap marathonschaatsen in Oostenrijk. Ik ga ervan uit dat ze als een vlinder geschaatst heeft.

Meer berichten
Shopbox