Layla Hamzaoui is onlangs gestart met het geven van kookworkshops. Ze hoopt ooit nog eens een patisserie opleiding te volgen. Maar eerst hoopt ze mee te mogen doen aan Heel Holland Bakt.
Layla Hamzaoui is onlangs gestart met het geven van kookworkshops. Ze hoopt ooit nog eens een patisserie opleiding te volgen. Maar eerst hoopt ze mee te mogen doen aan Heel Holland Bakt.

Marokkaanse koekjes en croissants

Macarons, brioche en croissantjes. Layla Hamzaoui uit Zaltbommel bakt ze al bijna haar hele leven. Het is haar passie die lang een hobby bleef. Maar sinds kort geeft ze mediterraanse kookworkshops onder de naam Atelier Culinaire de Layla.

door Annemiek van Kleef

Zaltbommel - Tijdens deze workshops staan traditionele Marokkaanse gerechten en klassiekers uit de Franse patisserie centraal. Op het eerste gezicht misschien geen voor de hand liggende combinatie maar voor Layla is het heel logisch. Haar roots liggen ook op culinair gebied namelijk in beide landen. Ze is geboren in Marokko, groeide op in Zuid-Frankrijk en kwam op haar 22e naar Nederland.

Al op jonge leeftijd ontdekte ze haar passie voor het bakken. Eerst leerde ze van haar moeder Marokkaanse koekjes te maken en toen ze veertien jaar was bakte ze haar eerste croissantjes. Inmiddels kiest ze het liefst recepten die niet te makkelijk zijn. "Het duurt vaak langer, maar dat vind ik niet erg. Ik vind het juist leuk om ermee bezig te zijn en aan het einde is het de moeite van het wachten waard. Dat proef je wel."

Ook tijdens de workshops, die drie uur duren, hebben de deelnemers de tijd echt nodig. "Het is niet altijd zo dat je het recept kan volgen en dat het dan lukt. Bij het maken van macarons bijvoorbeeld is de techniek heel belangrijk. Als ik dat tijdens de workshop heb uitgelegd en deelnemers hebben gemerkt hoe lang ze er mee bezig zijn, dan snapt iedereen ook waarom ze in de winkel zo duur zijn."

Geschiedenis
Layla vindt het boeiend om ook de geschiedenis achter een recept te kennen en ze vertelt hier dan ook graag over tijdens haar kookworkshops. Bijvoorbeeld dat de croissant eigenlijk helemaal niet Frans is maar uit Oostenrijk lijkt te komen. De eerste workshops heeft ze onlangs gegeven. "Toen was ik wel gespannen. Ik voel me echt verantwoordelijk voor de deelnemers. Ze zijn er natuurlijk wel om iets van mij te leren."

Zelf wil ze ook nog steeds leren en haar hart ligt bij de klassiekers van de Franse patisserie. "Mijn droom is om een patisserie opleiding te volgen en dat ga ik ook ooit doen. Maar eerst heb ik me ingeschreven voor het televisieprogramma Heel Holland Bakt. Binnenkort hoor ik of ik ook echt mee mag doen. Het lijkt me zo leuk en ik denk dat ik er ook ontzettend veel zal leren."

De workshops gaan ondertussen gewoon door en Layla hoopt veel mensen kennis te laten maken met recepten die in Nederland nog niet zo bekend zijn en ze te laten proeven hoe lekker de mediterrane keuken is.

Meer berichten
Shopbox