Hier wonen

door Bert van Kessel

Binnenkort stemmen? We komen al lekker in de stemming. Op aanplakborden en aan lantaarnpalen staren kandidaten je aan. De meeste personen vertegenwoordigen een landelijke partij. In Zaltbommel is een succesvolle plaatselijke partij actief. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen haalde ZVV, Zaltbommel Veranderen met Visie, vijf raadszetels. Mooi gekozen partijnaam. Het is direct duidelijk waar ze naar streven: het moet anders. Des te frappanter is de huidige verkiezingsleus op hun stemposters: 'Omdat u hier woont!' Met een streepje onder hier. Wat moet ik hier nou mee?

Voor wie uitleg wil, kan naar Ruiterstraat 1 in de binnenstad van Zaltbommel. Op vrijdagavond en op zaterdag is de deur open voor meer informatie. ZVV heeft dit pand speciaal voor de verkiezingen veranderd in een Praathuis. Dat spreekt me geweldig aan. Transparant durven te zijn en laagdrempelig. Hier zit inderdaad een visie achter.

Lokale partijen. Niet meer weg te denken in heel veel gemeenteraden. Klinkt ook anders. Het is net alsof de verkiesbare kandidaten dichter bij de burgers staan. Omdat ze alle roddels en geruchten kennen. Omdat ze weten wat er leeft. En omdat ze alle bijnamen van de inwoners kennen. Ze hebben dus aan een woordje of aan een knikje genoeg. In de gemeente Maasdriel maakt SSM, Samen Sterk Maasdriel, al jarenlang deel uit van de raad. Over deze naam is destijds eveneens prima nagedacht. Zo slim zelfs dat hun verkiezingskreet niet door een denktank verzonnen hoefde te worden. Er komen gewoon twee woordjes tussen: 'Samen voor een Sterk Maasdriel'.

De inwoners van de gemeente Neerijnen moeten nog even wachten. In november dit jaar mogen zij pas gaan stemmen voor hun nieuw te vormen gemeente West Betuwe. Deze naam kwam er niet zonder slag of stoot. Er werd zelfs een heuse wedstrijd voor gehouden. Alle inwoners mochten een idee aandragen. De gekozen naam wint nou niet de prijs voor originaliteit. Wel is het een mooi gebaar dat iedereen mee kon doen. 'Omdat zij daar wonen!' Met een streepje onder daar.

Meer berichten
Shopbox