Ook de 54e editie van de Zaltbommelse Matthäus belooft indrukwekkend te worden. Het concert vindt plaats op 24 maart in de Sint-Maartenskerk.
Ook de 54e editie van de Zaltbommelse Matthäus belooft indrukwekkend te worden. Het concert vindt plaats op 24 maart in de Sint-Maartenskerk. (Foto: Fotolux)

De Passie van drie (ex-)burgemeesters

Peter Rehwinkel, Henny van Kooten en Albert van den Bosch delen niet alleen hun passie voor de Bommelerwaard, maar ook hun passie voor de Matthäus. Ze zitten zelfs alle drie in het aanbevelingscomité van de Stichting Matthäus Passion Zaltbommel. Op 24 maart kunnen ze in de Sint-Maartenskerk weer genieten van de 54e uitvoering van dit meesterwerk van Johann Sebastian Bach. Wat betekent de Matthäus Passion voor onze drie (ex-)burgemeesters?

door Loeki Bruinink

Zaltbommel - Zowel de vorige als de huidige burgemeester van Zaltbommel maakte dertien jaar geleden voor het eerst echt kennis met de Matthäus. "Het was indrukwekkend mooi", weet Albert van den Bosch -nu lid Tweede Kamer en ereburger van Zaltbommel- zich nog te herinneren van zijn eerste Matthäus in de Sint-Maartenskerk.
Het Passie-debuut van Peter Rehwinkel, de huidige burgemeester van Zaltbommel, vond destijds in Naarden plaats. "Sindsdien ben ik groot fan van de Matthäus. Bach is voor mij dé grootste componist."
Na zijn eerste bezoek verdiepte Rehwinkel zich steeds meer in het lijdensverhaal van Jezus en schakelde daarbij ook de expertise van de stadsarchivaris van Naarden in. "Ik vind het indrukwekkend hoe de laatste drie dagen van het leven van Jezus in de Matthäus zijn verbeeld. Het verraad van Jezus door zijn dierbaren, maakt grote indruk."
Henny van Kooten, burgemeester van Maasdriel, woonde pas twee jaar geleden voor het eerst de Matthäus bij, in de Sint-Maarten. "Een avond genieten van prachtige muziek." Samen met zijn vrouw laat hij zich graag meevoeren op de klanken van de muziek van Bach. Hij reageerde dan ook positief op de uitnodiging om ambassadeur van de Matthäus Passion Zaltbommel te worden.
Rehwinkel heeft inmiddels uitvoeringen in Amsterdam, Laren, Huizen, Groningen en Valencia bijgewoond. Vooral het 'Mache dich, mein Herze, rein' laat zijn hart sneller kloppen. Van den Bosch en Van Kooten noemen het 'Erbarme Dich' als favoriete passage. Rehwinkel zegt uit te kijken naar dé Matthäus van Rivierenland. Voor deze 54e editie heeft hij ook de commissaris van de koning uitgenodigd. "Ik weet zeker dat hij zich er net zo op verheugt als vele anderen in en rond Zaltbommel."

Net als goede wijn
Van den Bosch beleeft de Matthäus Passion het liefst met een volle kerk. "Ga gewoon eens zitten, luister, doe je ogen dicht en mijmer een beetje weg'," adviseert hij mensen die voor het eerst kennismaken met het meesterwerk. "En lees mee in het boekje." Volgens Rehwinkel is het net als met goede wijn: je leert het waarderen. "Dus luister niet één keer, maar vaker. Je moet je er aan overgeven. Dan kun je niet anders dan genieten en ervan onder de indruk zijn."

Kaarten zijn te bestellen via www.matthauspassion.nl.

Meer berichten
Shopbox