Verborgen Museumschat

Je zou het niet niet geloven met het koude weer van de laatste dagen, maar eind deze maand wordt het toch echt weer lente. En een paar dagen nadat de lente haar intrede doet, kunnen we de klok weer een uurtje vooruit zetten. Om het komende seizoen in te luiden hebben we deze maand twee bijpassende verborgen museumschatten opgezocht in het depot:

Houtgravure van de Sint-Maartenskerk
Deze houtgravure is rond 1924 gemaakt door Reinhart van der Pant die in 1886 in Zaltbommel geboren werd. Hij verhuisde later naar Den Haag en was architect van beroep. Op de gravure, die de lente uitbeeldt, is de toren van de Sint-Maartenskerk vanaf het zuiden te zien met op de voorgrond de stadsmuur en daarop een theehuisje. Houtgravures worden gemaakt met een blok hout waarin de delen die wit moeten blijven worden weggestoken met een burijn.

Horloge met ketting
Dit horloge komt uit de eerste helft van de 18e eeuw en is gemaakt in Engeland. Het heeft een zilveren horlogekast met een geëmailleerde wijzerplaat waarop de uren op Romeinse wijze en de minuten op Arabische wijze zijn aangebracht. De tijd wordt door opengewerkte gouden wijzers aangewezen. De ketting bestaat uit ijzeren schakels, afwisselend rond en ovaal en er zit een koperen sleuteltje aan waarmee het uurwerk kan worden opgewonden.

De schatten zijn de hele maand maart te bekijken in Museum Stadskasteel Zaltbommel.

Meer berichten
Shopbox