De Fanfare

door Bert van Kessel

'Blaosmuziek op eine sjone zondigmorge'. Een zin uit een lied van de Limburgse zanger Gé Reinders. Staat steevast elk jaar in de Top 2000. Fanfare Eendracht Nieuwenhagerheide zorgt voor de benodigde toeters en bellen. Omroep Gelderland zendt momenteel een serie uit over het wel en wee van een aantal fanfares. Zo wordt Muziekvereniging DES, Door Eendracht Sterk, uit Hedel gevolgd. Je ziet een fragment met Conny van den Heuvel en zoon Jurre. Druk aan het repeteren in de eigen keuken. Zij op bugel, hij op bastuba.

De Fanfare. Een mooi bedachte formule van Omroep Gelderland. Muziekkorpsen vormen nog steeds een verbindende schakel in dorpen. Blijkbaar hebben ze het moeilijk. De aanwas stokt en de vergrijzing neemt toe. Gelukkig blijven leden hun partijtje nog tot op hoge leeftijd meespelen. Verder wordt het harmonie-virus binnen muzikale families overgedragen van oud naar jong. Dit alles neemt de bezorgdheid over de toekomst niet weg.

Geen fanfare meer. Dat kan toch helemaal niet! Wie moet er dan komen opdraven tijdens een jubileum, een huldiging, een trouwfeest of bij het spelen van ons volkslied tijdens het hijsen van de vlag bij Koningsdag? Dat zou wederom een aantasting zijn van de sociale leefbaarheid in kleine kernen. Na de voetbalclub, moet ook de muziek eraan geloven: fuseren met een naburig dorp.

Het blijft een indrukwekkend schouwspel. Een fanfare die door de straten marcheert. De overige inwoners staan bewonderend langs de kant. Voorop loopt de tambour-maître die met zijn stok driftig heen en weer zwaait. Trots wordt het fluwelen vaandel meegetorst met de naam van de fanfare in gouden letters. Na de muziek volgen nog de in stroomlijn lopende majorettes. Spanning ten top. Daar gaan ze. Alle stokken tegelijk de lucht in. En…? Helemaal goed. Geen eentje op de grond.

DES speelt volgende week zaterdag op het concours in Zutphen. Daar willen ze optimaal presteren. Bij een goed resultaat van de jury, krijgen ze een terechte waardering voor hun vaardigheden. Iedereen blij en trots. Hopelijk gaan ze nog generaties eendrachtig verder.

Meer berichten
Shopbox