Blaaskapel 'De Mispelkrakers' stopt

In de onlangs gehouden ledenvergadering hebben de Mispelkrakers in gezamenlijk overleg moeten constateren dat er geen basis is om verder te gaan. Al meerdere jaren slaagt de blaaskapel er niet in het natuurlijke verloop van muzikanten op te vangen. Dat heeft ertoe geleid dat men nauwelijks nog aan optreden toekwam. De muzikale uitdaging en de daarvoor benodigde motivatie zijn steeds verder onder druk komen te staan. De laatste twee jaar was de kapel alleen nog bij het carnaval aanwezig.

Zaltbommel - In Zaltbommel zijn de Mispelkrakers vooral bekend van het carnaval. Hoewel de kapel van begin af aan een zelfstandige vereniging was, is er altijd een zeer nauwe band met de carnavalsvereniging De Wallepikkers geweest en heeft de kapel het carnaval mee opgebouwd vanaf het prille begin. Zo is de kapel meer dan 30 jaar hofkapel geweest van de plaatselijke raad van elf. Tijdens carnaval verzorgen De Mispelkrakers al vele jaren de carnavalsmis op zondag. Hierbij konden de Mispelkrakers hun muzikale veelzijdigheid laten horen: feestmuziek, meezingers, solozang van de slagwerker met begeleiding, maar ook mooie gedragen nummers, waarvan veel eigen arrangementen.

Een groot publiek kent de blaaskapel ook van optredens bij gelegenheden als kerst en sinterklaas. Zo hebben De Mispelkrakers meer dan 20 jaar de intocht van Sinterklaas begeleid. Ook bij de landelijke intocht van 2002 waren zij als muzikanten te gast op zijn boot.

De Mispelkrakers zijn in 1972 ontstaan uit de samenvoeging van twee jeugdgroepjes van 'De Karel. De toen nog zeer jeugdige groep heeft zich de eerste 10 jaar vooral toegelegd op festivals en hebben daarbij vele prijzen gewonnen. Insiders herinneren zich uit die tijd een mooie muzikale strijd tussen de Maasländer Kapel uit Hedel en de Mispelkrakers. In die tijd organiseerde de kapel ook zelf festivals: bij het 10-jarig bestaan werd al het 5efestival in het Nut gehouden. Daarna zouden er nog meerdere volgen.

Na 1985 is de kapel zich meer toe gaan leggen op feestmuziek. Hieruit volgden veel optredens in binnen- en buitenland. Bij de landelijke kampioenschappen in Bemmel wist men mooie klasseringen te scoren.

In 2016 bestond de kapel 44 jaar. Ter gelegenheid daarvan hebben de Mispelkrakers een eigen nummer met zang geschreven. Dat nummer is ook bewerkt voor het draaiorgel. Ook al is de kapel nu gestopt, de muziek zal nog jaren naklinken in Bommel.

Meer berichten
Shopbox