Twee teams met afgevaardigden van ProRail, Nederlandse Spoorwegen en vervoersbedrijf Transvision testten alternatieve voorzieningen voor mindervalide reizigers. Ze controleerden de informatievoorziening op de stations en de aanrijtijden van de taxi's.
Twee teams met afgevaardigden van ProRail, Nederlandse Spoorwegen en vervoersbedrijf Transvision testten alternatieve voorzieningen voor mindervalide reizigers. Ze controleerden de informatievoorziening op de stations en de aanrijtijden van de taxi's. (Foto: Loeki Bruinink)

Liften station tot 6 juli uit running

Station Zaltbommel krijgt twee nieuwe liften. ProRail heeft vier maanden uitgetrokken om de oude te vervangen. Tijdens deze werkzaamheden, van 12 maart tot en met 6 juli, zijn de perrons alleen per trap te bereiken. Dat is slecht nieuws voor mindervalide reizigers. Gelukkig heeft ProRail voor hen gratis vervangend vervoer geregeld van en naar de stations Geldermalsen en 's-Hertogenbosch. Vervoersbedrijf Transvision voert deze taxi-service uit. Reizigers kunnen de taxi's tenminste 24 uur van tevoren per e-mail aanvragen of een halfuur van tevoren telefonisch bestellen. Afgelopen maandag gingen twee teams op pad om de alternatieve voorzieningen in de praktijk te testen.

door Loeki Bruinink

Zaltbommel - Je kunt achter je bureau prachtige oplossingen bedenken voor een probleem, maar de praktijk blijkt soms weerbarstig. Daarom verzamelden zes afgevaardigden van ProRail, NS en Transvision zich afgelopen maandag op Station Zaltbommel. Verdeeld over twee teams mét rolstoel checkten zij of de aangeboden reisalternatieven voor mindervaliden in de praktijk goed functioneren. Zij controleerden de informatievoorziening op de drie stations, de aanrijtijden van de taxi's en de extra tijd die gemoeid is met het omreizen.

Na een paar uur proefreizen naar en vanaf de stations in Geldermalsen en 's-Hertogenbosch konden de testteams opgelucht ademhalen. De reisinformatie bleek duidelijk en de taxi-service functioneerde prima. Op strategische plekken werden nog wat extra informatieposters geplakt en de taxichauffeurs moesten nog even worden herinnerd aan het dragen van ProRailhesjes, maar daarna keerden de teamleden tevreden terug naar hun kantoor.

Ondertussen waren monteurs druk bezig met de ontmanteling van de oude liften. ProRail vervangt de komende tien jaar zo'n honderd liften op dertig stations. Station Zaltbommel bijt het spits af. Vanaf 6 juli kan de reiziger met rolstoel of kinderwagen gebruikmaken van de nieuwe, transparante liften die sneller, comfortabeler en vandalismebestendiger zijn. Een prettig vooruitzicht.

Vervangend vervoer
Minimaal 24 uur van tevoren kan een taxi worden besteld via prorail@transvision.nl. Bellen naar Transvision kan ook: 010- 303 574 4. Binnen een halfuur rijdt dan een taxi voor. Het vervangend vervoer voor mindervaliden is gratis, maar kost wel tijd. Met vragen en klachten kunnen reizigers terecht bij ProRail, afdeling Publiekscontacten: 0800- 776 724 5 (gratis).

Meer berichten
Shopbox