Kamsalamander

door Bert van Kessel

Een barre constatering. Een hardloper vond op de dijk in Gameren ruim dertig platgereden kamsalamanders. Een zeldzame diersoort. De diertjes waren op weg naar de overzijde van de dijk. Naar een plas water om zich voort te planten. Een noodlottige oversteek. Ik heb op internet gekeken hoe zo'n dier er eigenlijk uitziet. De naam zegt genoeg. De mannetjes hebben namelijk een getande rugkam. Net zoiets als bij stekelbaarzen. Ik heb er vroeger veel gevangen met mijn bamboehengeltje. Eerst beetpakken bij de kop en dan langzaam naar zijn rug. Om zo die venijnige stekels plat te strijken.

Moet je kijken hoe zo'n populatie uitdunt als er ineens zoveel salamanders hun Waterloo vinden. Hebben die doorrijders die diertjes niet zien bewegen over de dijk? Blijkbaar niet of het interesseert ze geen moer. Op mijn fiets ben ik bij nat weer altijd aan het zigzaggen. Om de vele tevoorschijn sluipende naaktslakken te ontwijken. Een heel gedoe. En ik beken schuld. Soms lukt het niet altijd om de juiste koers te varen.

Bij Fort Sint-Andries was er laatst eveneens droevig dierennieuws. Twee bevers moesten door het hoge water hun hol uit, maar waren niet opgewassen tegen het voorbijrazende verkeer. Triest. Maar er is ook ander nieuws. Net geen landelijke primeur. In Delwijnen werd een dagje later het eerste Gelderse kievitsei gevonden. De kievit heeft het ook moeilijk door de intensivering van de landbouw.

Wat kunnen we doen voor de kamsalamanders? Het plan is om vrijwilligers op te trommelen om de dieren veilig te begeleiden. Dus op regenachtige avonden bij minimaal zeven graden. Ik wil iets extra's. Een mooi verkeersbord. Voor de paddentrek bestaan ze al. En voor springende herten. De bedoeling is dat we bij het passeren gas terugnemen. Maar als je nooit een hert hebt zien oversteken, begin je toch te twijfelen. Of het wel waar is. Tot het moment komt dat je blij bent dat je vaart geminderd hebt. Er wonen genoeg kunstenaars in onze regio die zo'n waarschuwingsbord pro deo voor de salamander kunnen ontwerpen. Ik wil vooral dat kammetje zien. Met op het onderbord als opschrift: 'plet ons niet'.

Meer berichten