Op zaterdag 14 april wordt de 19e Bommelse Promenadeloop gehouden. Maar volgens Gerard Bambacht is het meer een Bommelerwaards evenement. "Het goede doel waar we geld voor ophalen is ook niet plaatsgebonden."
Op zaterdag 14 april wordt de 19e Bommelse Promenadeloop gehouden. Maar volgens Gerard Bambacht is het meer een Bommelerwaards evenement. "Het goede doel waar we geld voor ophalen is ook niet plaatsgebonden." (Foto: Koen Vandenput)

19e Promenadeloop

Het wordt, net als ieder jaar weer, een bijzonder moment voor organisator Gerard Bambacht als op zaterdag 14 april het startsignaal klinkt voor de 19e Bommelse Promenadeloop. De jaarlijkse sponsorloop is inmiddels een niet meer weg te denken evenement aan de Waalkade in Zaltbommel.

door Annemiek van Kleef

Zaltbommel - De organisatie is sinds het begin in 2000 in handen van de Bommelerwaard Runners, een groep hardlopers die ieder jaar met elkaar de Roparun lopen. De Roparun is een estafetteloop die start in Parijs of Hamburg en eindigt in Rotterdam met als doel geld ophalen voor structurele hulp aan mensen met kanker. Met verschillende activiteiten door het jaar heen halen de Bommelerwaard Runners geld op voor dit goede doel.

Bambacht: "Het mooiste vind ik de start van de allerkleinste kinderen. Zo mooi om te zien hoe ze helemaal opgaan in het evenement en niet in de gaten hebben wat er allemaal om hun heen gebeurt. Dan moet ik even slikken en heb ik mijn zonnebril echt nodig. Het is ook het moment waarop ik weet waarvoor we het doen. Gezonde kinderen op een positieve manier betrekken bij hun zieke leeftijdsgenootjes."

Tijdens de Promenadeloop zijn het de kinderen van basisscholen in de Bommelerwaard die zich inzetten voor mensen met kanker door zich te laten sponsoren door familie en vrienden voor het afleggen van een parcours van 500 of 1000 meter. Ieder jaar zijn er weer honderden enthousiaste kinderen die zich inschrijven. "In augustus vragen kinderen al aan me wanneer de Promenadeloop weer is", vertelt Bambacht met een lach. "Het is leuk voor ze om samen te bewegen. En als ik langs ga in de klassen met de inschrijfformulieren, merk ik dat ze ook weten waarvoor ze het doen. Ik hoor dan vaak verhalen over mensen die ze kennen die kanker hebben. Het is een ziekte die helaas aan geen familie voorbij gaat." Bambacht vindt het mooi om te zien dat zoveel scholen al jaren meedoen aan de Promenadeloop. "Maar we zouden natuurlijk ontzettend graag meer scholen van vooral buiten Zaltbommel hierbij willen betrekken. Het is wat ons betreft geen Bommels maar een Bommelerwaards evenement. Het goede doel waar we geld voor ophalen is ook niet plaatsgebonden."

De Bommelwaardrunners doen er alles aan om van Promenadeloop een mooi evenement te maken voor de kinderen, en begeleiden ze van start tot finish. Na de wedstrijd is er voor iedere deelnemer een echte medaille. "De aanleiding dat we dit organiseren is dramatisch, maar dat wil niet zeggen dat het evenement niet vrolijk mag zijn. Van het geld dat we ophalen worden ook vrolijke dingen gedaan, zoals dagjes uit voor ernstig zieke kinderen."

De kinderen die aan de Promenadeloop meedoen zijn het hoofdprogramma, benadrukt Bambacht. Dat betekent niet dat er voor andere lopers geen plaats is. Voorafgaand aan de scholierenloop is er een estafette voor groepen en kunnen individuele lopers zich aanmelden voor een prestatieloop tot maximaal 10 kilometer. Het is de ambitie van de organisatie om op een professionele manier een knus, kleinschalig en laagdrempelig evenement te organiseren.

Voor de prestatieloop is het mogelijk om op de dag zelf, zaterdag 14 april, in te schrijven. Deelnemers aan de estafetteloop kunnen zich nog tot 12 april aanmelden via www.bommelerwaard-runners.nl.

Meer berichten