Het nationale team van Nederland onder 17 jaar poseert in Zaltbommel. Op de achtergrond de markante Watertoren, de naamgever van het sportcomplex. Foto: PPM/Marco Oomen
Het nationale team van Nederland onder 17 jaar poseert in Zaltbommel. Op de achtergrond de markante Watertoren, de naamgever van het sportcomplex. Foto: PPM/Marco Oomen

Derby der lage landen Nederland-België in Bommel

Donderdagavond 29 maart wordt op sportpark De Watertoren in Zaltbommel bepaald of de jonge Oranje leeuwinnen zich tegen België plaatsen voor het EK in Litouwen.

door Wout Pluijmert

Zaltbommel - Het wordt spannend. Alles of niets. Sinds vorige week verblijven de nationale teams onder zeventien jaar van Roemenië, Nederland, België en Portugal in Zaltbommel. Zij overnachten in het Van der Valk Hotel, trainen op sportpark De Watertoren en spelen hun wedstrijden in Zaltbommel en Veen. Het kwartet ploegen heeft slechts één doel en dat is het bereiken van het Europees kampioenschap dat van 9 tot 21 mei in Litouwen wordt georganiseerd. Daar doen de beste acht ploegen van Europa aan mee.

Organisatie
Bij het organiserende N.IV.O.-Sparta weet men inmiddels wat het is om Oranje te ontvangen. Marco Oomen maakt deel uit van de organisatie. "Wij hebben namens de club zestig vrijwilligers beschikbaar, want de UEFA vraagt nogal wat van ons. Het organiseren van dit toernooi vraagt daarnaast ook nogal wat van onze leden. Wij moeten schuiven met onze eigen trainingen en vrijwel alle kleedruimten worden door de UEFA geclaimd. Maar wij doen het graag, want het is reclame voor N.IV.O.-Sparta en de stad Zaltbommel." Alles is tot in detail geregeld. En als de volksliederen zijn gespeeld kan het beginnen. Vrijdag kwamen er zeshonderd belangstellenden op de wedstrijd tussen Nederland en Roemenië af. Nederland begon wervelend en opende binnen dertig seconden met een schot tegen de paal. Even daarna stond de 0-1 al op het scorebord. Vervolgens liep Oranje zich vast op de Balkanmuur, maar door het tweede doelpunt van Nikita Tromp werd het toch 2-0. Tromp was blij met de winst maar was ontevreden met de scores. "Er hadden er wel een paar meer in gemogen. Wie weet gaat het doelsaldo nog de beslissing brengen."

Nederland heeft plaatsing, na de overwinningen op Roemenië en Portugal, in eigen hand. Donderdagavond ontvangt het team van bondscoach Marleen Wissing onze zuiderburen. De Belgen verloren vrijdag in Veen in de slotfase met 2-0 van het slimme Portugal, maar haalden maandagavond met 6-0 hard uit tegen Roemenië.

Meer berichten