Tijdens de open dag leidt Lena bezoekers rond door dagcentrum De Harmonika. Naast de werkplaatsen, het computerlokaal, het atelier en de hout- en tuingroep laat ze natuurlijk ook de bakkerij zien. De beroemde appeltaarten zijn al bijna uitverkocht.
Tijdens de open dag leidt Lena bezoekers rond door dagcentrum De Harmonika. Naast de werkplaatsen, het computerlokaal, het atelier en de hout- en tuingroep laat ze natuurlijk ook de bakkerij zien. De beroemde appeltaarten zijn al bijna uitverkocht. (Foto: Loeki Bruinink)

Geur van appeltaart lokt bezoekers

De appeltaarten van De Harmonika zijn een begrip, ook ver buiten de grenzen van Zaltbommel. En dat geldt net zo goed voor het dagcentrum zelf, dat onderdeel is van 's Heeren Loo. Al zo'n veertig jaar is het gevestigd aan de Nieuwe Tijningen. Dagelijks bezoeken ruim vijftig cliënten -mannen en vrouwen, jong en oud, licht en zwaar verstandelijk beperkt- het gebouw aan de Tijningenplas. Bijvoorbeeld om hout te bewerken, kaarten te vouwen, te bakken of te schilderen. Afgelopen vrijdag was iedereen welkom op de open dag. De geur van appeltaart lokte nieuwsgierigen naar binnen.

door Loeki Bruinink

Zaltbommel - Lena Schouten kent het gebouw op haar duimpje en is daarom de ideale gids tijdens de open dag van De Harmonika. Zelfverzekerd leidt ze bezoekers door de gangen van het dagcentrum. In elke ruimte worden zij enthousiast ontvangen. Lena showt de huiskamer waar cliënten tot rust kunnen komen en de tegenoverliggende werkruimten. Kijk, daar staat de tafel waaraan ze wenskaarten vouwt.

In het computerlokaal zitten twee vrouwen geconcentreerd achter een beeldscherm. Ze kijken niet op of om. Onder leiding van een vrijwilliger krijgen ze computerles op hun eigen niveau. Ze leren omgaan met internet en e-mail. En zo te zien zijn ze ook heel bedreven in computerspelletjes.

Verderop zit een winkeltje met tweedehands kindermode. Binnenkort verkopen cliënten op deze plek ook producten van de andere afdelingen. Er staat al een kraam met houten cadeautjes. Doordeweeks is de winkel van 09.00 tot 16.00 uur geopend.

In het naastgelegen atelier zijn kunstenaars vakkundig in de weer met verf en kwasten. Ze maken kleurrijke schilderijen van uiteenlopende onderwerpen: van parachutisten tot paashazen. Vol trots tonen ze het resultaat.

Dan leidt de route naar de bron van die heerlijke geur: de bakkerij. De appeltaarten staan in een rek af te koelen. Aan tafel wordt de laatste hand gelegd aan cakejes. Allerlei andere baksels staan verleidelijk uitgestald. Maar voordat deze geproefd kunnen worden, zet Lena al weer koers naar de werkplaats van de Hout en Tuingroep. De groepsleden maken hier decoratieve kransen, insectenhuizen en plantenbakken. Ze trekken ook regelmatig Zaltbommel in. Bijvoorbeeld om zwerfafval op te ruimen.

De deuren naar de tuin staan open. In het lentezonnetje worden de plantenbakken gevuld met bloemen. Hier, aan de Tijningenplas, komt binnenkort een theetuin met ijsverkoop. Nóg een reden om regelmatig een bezoek te brengen aan De Harmonika. Zeker als straks op het nieuwe terras die geurige appeltaart wordt geserveerd.

Meer berichten