Deze film over Hopper en het Amerikaans Realisme, is de derde aflevering van een vierdelige serie in het Filmhuis van Stroomhuis.
Deze film over Hopper en het Amerikaans Realisme, is de derde aflevering van een vierdelige serie in het Filmhuis van Stroomhuis.

Realist Edward Hopper centraal in kunstfilm

Het Filmhuis van Stroomhuis Neerijnen brengt op donderdag 12 april een bijzondere kunstfilm. In 'Shirley: Visions of Reality' staat de Amerikaanse topschilder Edward Hopper centraal. Filmregisseur Gustav Deutsch wekt in die film liefst dertien schilderijen van Hopper tot leven.

Neerijnen - Edward Hopper (1882-1967) was een Amerikaanse schilder, die schilderijen maakte met typisch Amerikaanse thema's. Zijn schilderijen behoren tot het Realisme en de American scène. In veel van zijn schilderijen heerst een psychologische spanning. De mensen in de werken van Hopper zijn vaak voor of achter een raam geplaatst wat het isolement compleet maakt: er is wel een buitenwereld, maar daar maakt de persoon geen deel van uit. in het Drents museum in Assen is tot eind mei de tentoonstelling 'The American dream' te zien, waar onder meer werk van Hopper geëxposeerd wordt.

'Shirley: Visions of Reality' (2013), de eerste speelfilm van de Oostenrijkse kunstenaar en avant-garde filmmaker Gustav Deutsch, bestaat uit dertien momentopnamen uit het leven van de fictieve actrice Shirley. Dit tegen de achtergrond van de Amerikaanse geschiedenis tussen 1931 en 1963. Scherp licht, strakke vlakken, minimalistisch drama; een werkelijkheid die eigenlijk alleen in dromen bestaat. Of in de schilderijen van Edward Hopper, die hij tot (film)leven wekte. Zelf bedacht Deutsch ook dat de anonieme vrouw in die afbeeldingen telkens dezelfde is en hij noemde haar Shirley, een idealistische actrice met een voorliefde voor geëngageerd theater en een afkeer van de 'nonsens' van Hollywood.

Deze film over Hopper en het Amerikaans Realisme, is de derde aflevering van een vierdelige serie in het Filmhuis van Stroomhuis. Alle films met een voorafgaande inleiding beginnen om 19.30 uur. Entreeprijs bedraagt 10 euro. Gebouw Stroomhuis is gelegen aan Van Pallandtweg 1, Neerijnen.

Meer berichten