Jasje trekken

De gemeenteraadsverkiezingen zijn voorbij. Dat was wel even bizar in Bommel. Na de uitslag kregen de SGP en ZVV evenveel stemmen. Tot er ergens nog twee biljetten boven water kwamen. Zodoende won de SGP. Het bleef spannend, omdat er een hertelling volgde. Raar maar waar. Beide partijen kregen er twee stemmen bij. Het verschil bleef dus gehandhaafd. 'Elke stem telt' wordt hiermee weer eens bevestigd.

Benieuwd naar hoeveel stemmen iedereen heeft gekregen? Raadpleeg dan de website van de gemeente. Klik het document met de aparte naam van 'proces-verbaal' aan. Ik noem geen namen, maar er zijn kandidaten met slechts een enkele stem. Van zichzelf, dat kan toch niet anders.

De gekozen kandidaten zijn intussen geïnstalleerd. Naast vertrouwde gezichten, zijn er verscheidene nieuwkomers. Ken ik ze? En zijn de personen die ik al kende gebleven? Het ons-kent-ons gehalte. Of ik een voor mij bekend raadslid aan zijn jasje kan trekken? Voor hulp of om iets te regelen.

Het ons-kent-ons gehalte

In Maasdriel ken ik best wel wat raadsleden. Ik zwaai altijd naar de teruggekeerde Ko Hooijmans of ik maak een kort praatje. Het nieuwe raadslid Peter van Liempt, tevens Prins Carnaval, zie ik weleens in het zwembad. Bij de Bommelse triatlon komt hij geheid met ruime voorsprong uit het water. Niels Steenbekkers, een zoon van mijn neef, en Peter van Boxtel ken ik vanuit mijn geboortedorp Alem. Bart de Leeuw heb ik een keertje geïnterviewd. Antwan van Doorn en Freek Boeren ken ik van het voetbal. En Evelien Baudoin-Tamis ken ik zijdelings via haar man en kunstenaar Joris.

In Zaltbommel is het een ander verhaal. Bart Schreuders heb ik nog niet zo lang geleden bij zijn bedrijf ontmoet. Ik weet Kees Metz te wonen. En vorig jaar sprak ik wethouder Adrie Bragt. Dan houdt het wel op. Maar laat ik nou net in deze gemeente wonen. Burgemeester Rehwinkel geeft mij echter hoop. Voor de nieuwe gemeenteraad had hij een tip: "Laat u vooral zien aan de burgers." Het maakt dus niets uit. Of je nou wel iemand of niemand kent. Je kunt iedereen aan zijn jasje trekken. Maar of het helpt?

Meer berichten