In Australië reist uitwisselingsstudent Campbell Winnett vooral met de auto of bus. In de Bommelerwaard pakt hij meestal de fiets. Als het niet regent vindt hij dat een prima vervoermiddel. "Fietsen is fun!"
In Australië reist uitwisselingsstudent Campbell Winnett vooral met de auto of bus. In de Bommelerwaard pakt hij meestal de fiets. Als het niet regent vindt hij dat een prima vervoermiddel. "Fietsen is fun!" (Foto: Loeki Bruinink)

Kippen in plaats van kangoeroes

Het is even wennen. Nog nooit was Campbell Winnett (17) buiten de Australische grenzen geweest. Half januari verruilde hij zijn woonplaats Canberra voor een dorpje aan de andere kant van de wereldbol: Rossum. De uitwisselingsstudent heeft tijdelijk zijn intrek genomen in Boerderij Zonneveld. Bij de familie De Groot en nog twee andere Rossumse gastgezinnen krijgt hij een jaar de tijd om kennis te maken met Nederland. "Life is pretty good here!"

Rossum - Campbell is één van de jongeren die deelnemen aan het wereldwijde Rotary Youth Exchange Program. Al in 1989 maakte zijn vader op deze manier kennis met Finland. Een kwart eeuw later bracht zijn oudste zus een uitwisselingsbezoek aan Duitsland. In navolging van zijn gezinsleden besloot Campbell zijn 'comfortzone' te verlaten en op Europees avontuur te gaan. Nederland, Noorwegen en Denemarken stonden hoog op zijn verlanglijstje. Het werd dus Nederland. Kangoeroes maakten plaats voor kippen en koeien.

Of hij zich geïsoleerd voelt op de Rossumse boerderij? Campbell begint hard te lachen. In Australië moet een boer vaak een paar uur rijden naar zijn dichtstbijzijnde buurman. Hier is hij binnen een paar minuten in Zaltbommel en in anderhalf uur in hartje Amsterdam.

In Canberra geeft de thermometer soms wel 40 graden Celsius aan en in de winter is het er steenkoud. Het berglandschap is dor en droog. Het druilerige Nederlandse weer en het vlakke, groene weidelandschap zijn dus nieuw voor Campbell. In tegenstelling tot thuis fietst hij hier overal naartoe.

Bijvoorbeeld naar het Cambium College in Zaltbommel om in 5-vwo lessen te volgen. Dat valt niet mee. Engels is goed te doen. Maar wiskunde en biologie… onmogelijk! Gelukkig zijn z'n medeleerlingen maar al te graag bereid de lesstof te vertalen en uit te leggen. Sowieso maakt Campbell makkelijk Nederlandse vrienden. Iedereen komt spontaan naar hem toe. En de meeste leerlingen spreken goed Engels.

De uitwisselingsstudent geniet van het Nederlandse ontbijt met ruime keuze in soorten brood. In Canberra beperkt het assortiment zich voornamelijk tot witbrood. Dat wordt gecompenseerd door de overvloed aan fruit. Dat mist hij hier dan weer wel, hoewel hem is verzekerd dat daarin verandering komt. Binnenkort kan hij kennismaken met aardbeien, kersen, frambozen, appels en peren uit de Bommelerwaard.

De keerzijde van zijn uitwisselingsavontuur is dat Campbell zich soms 'disconnected' voelt met zijn familie en vrienden in Australië. Het leven daar gaat zonder hem gewoon door. Maar hij weet dat zijn verblijf in Nederland een unieke kans is om met een andere cultuur kennis te maken. En daarom geniet hij zoveel mogelijk van de uitstapjes met Rotaryleden en andere uitwisselingsstudenten. Hij is gek op de historische gebouwen in Amsterdam en Den Bosch. Dergelijke architectuur kent Australië niet. Binnenkort hoopt hij gitaar te spelen in een bandje en ook wadlopen staat op het programma. Die ervaringen neemt hij straks allemaal mee terug naar Canberra.

Terwijl Australiër Campbell Winnett een jaar in Nederland verblijft, woont de Rossumse Liselotte Bokma tijdelijk in Taiwan. Rotary hoopt met het uitwisselingsprogramma goede relaties met andere landen op te bouwen en biedt jongeren en hun omgeving de mogelijkheid zich te ontwikkelen. Op campbellwinnett.com blogt Campbell over zijn ervaringen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden