Het pop-up pannenkoekenrestaurant afgelopen zaterdag in Pand 9 was een groot succes. Niet alleen heeft de Voedselbank Bommelerwaard veel gevers kunnen bedanken, er is ook ruim 700 euro opgehaald voor de voedselbank.
Het pop-up pannenkoekenrestaurant afgelopen zaterdag in Pand 9 was een groot succes. Niet alleen heeft de Voedselbank Bommelerwaard veel gevers kunnen bedanken, er is ook ruim 700 euro opgehaald voor de voedselbank.

Pop-up pannenkoekenrestaurant

Vrijwilligers met witte koksmutsen, live pianomuziek en sfeervol gedekte tafels met poedersuiker en stroop. Voor één dag runden vrijwilligers van de Voedselbank Bommelerwaard afgelopen zaterdag in Pand 9 een pannenkoekenrestaurant, waar gasten zelf mochten bepalen wat ze voor een pannenkoek wilden betalen. Het werd een succes.

door Annemiek van Kleef

Zaltbommel - Voor ruim honderd gasten bakten zij maar liefst 165 pannenkoeken in hun pop-uprestaurant. Een ludieke actie bedacht om de Voedselbank onder de aandacht te brengen en om donateurs en anonieme gevers te ontmoeten en te bedanken. "Normaal vragen we mensen bijvoorbeeld tijdens inzamelingsacties in de supermarkt om ons iets te geven, nu wilden we door deze actie eens iets terugdoen", vertelt bestuurslid Leo Lock.

Om te laten zien wat er gebeurt met alle giften werden er zaterdag ook rondleidingen in de Voedselbank gegeven. Betrokken vrijwilligers legden uit hoe zij iedere week meer dan honderd voedselpakketten klaarmaken met verse en houdbare producten voor mensen uit de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel die dat hard nodig hebben. De Voedselbank Bommelerwaard wordt volledig gerund door vrijwilligers en op dit moment zijn er dat ruim zestig. Sya Bouman is één van hen. "Ik werk hier omdat ik het belangrijk vind om iets te doen voor een ander. Maar daarnaast is het contact ook erg leuk. Het is hier altijd heel gezellig met vrijwilligers onder elkaar."

De vrijwilligers voeren deze dag enthousiaste gesprekken met bezoekers die vaak verrast zijn om te zien wat er achter de schermen allemaal gebeurt. Leo Lock hoopt dan ook dat er zich na vandaag wellicht nieuwe vrijwilligers aanmelden. De Voedselbank is met name op zoek naar vrijwilligers die als dagcoördinator een dagdeel de eindverantwoording dragen bij het vullen van de pakketten en naar screeners. Deze vrijwilligers screenen tijdens persoonlijke gesprekken de financiën van mensen die in aanmerking willen komen voor een wekelijks voedselpakket. "Je hoort hier heel schrijnende verhalen van mensen die buiten hun schuld in de problemen zijn gekomen, bijvoorbeeld door ziekte of ontslag", aldus Leo Lock. "Het is triest dat de Voedselbank nodig is in Nederland maar het mooie is dat we mensen helpen die het hard nodig hebben en tegelijkertijd voedselverspilling voorkomen."

Johan de Hoop, bestuurslid van het eerste uur, schrok toen hij destijds hoorde hoeveel mensen onder de armoedegrens leefden terwijl hij in een sector werkte waar veel voedsel werd verspild. Tussen de stellingen vol met blikken en potten lang houdbare producten legt hij uit dat het aanbod van levensmiddelen gelukkig steeds groter wordt. "Je ziet steeds meer dat bedrijven maatschappelijk willen ondernemen. Door met ons samen te werken zien ze dat hun producten een tweede leven krijgen en kunnen wij meer mensen helpen."

De vrijwilligers kijken terug op een geslaagde dag waar behalve veel aandacht voor het werk van de Voedselbank ook ruim 700 euro is opgehaald. Wat Leo Lock betreft wordt het pop-up pannenkoekenrestaurant dan ook zeker een jaarlijks terugkerend evenement.

Meer berichten