Rotondereclame

door Bert van Kessel

Kunstenaar Joris Baudoin staat op de barricaden. Voor zijn grazende kudde betonnen schaapjes, die bij elkaar drommen bij de welbekende rotonde. Hij wil niet dat hun zicht belemmerd wordt door reclameborden. Het is eigenlijk andersom: dat het passerende verkeer de diertjes goed kan blijven zien. De gemeente Zaltbommel heeft namelijk een pact gesloten met C&W Groep. In ruil voor het groenonderhoud van de rotondes door lokale hoveniers, mag deze onderneming er reclameborden neerzetten van geïnteresseerde firma's. Nodig om wildgroei van reclameborden ergens anders in het openbaar tegen te gaan.

In totaal gaat het om 14 rotondes. Hiervan is er maar eentje die kunst in het midden heeft staan. Ik kan me de frustratie van Joris wel voorstellen. De oplossing is erg simpel. Maak een uitzondering voor rotondes met kunst. De gemeente betaalt dan zelf een hovenier. Misschien sputtert de C&W Groep nog een beetje tegen. De rotonde met de schaapjes ligt toch op een typische A-locatie. Er is al een gegadigde voor. De rotondes zijn in trek. Er zijn nog maar vier verkeerspleintjes beschikbaar.

We hebben in onze streek een aantal rotondes die met kunst zijn opgepimpt. Wat te denken van de drie grote eieren op de Alemse rotonde. Rond de Pasen zaten er lieflijke strikken om. Onschuldig en makkelijk weg te halen. Beter dan al die keren dat ze zijn beklad. Zelfs mijn naam is er ooit op geschilderd. Ik was toen trainer van Jan van Arckel en we moesten uit voetballen tegen Alem. 'Crazy Bert', stond er in grote letters op te lezen.

In Kerkdriel en Velddriel rijd je ook om kunst heen. Bij de ene rotonde is er metaal gebruikt voor onder andere een muzikant met een cello. Bij de andere ronding zijn het drie dames die samen een klok adoreren. Ook deze kunstvormen zijn bedoeld om gezien te worden. Anders dient het geen enkel nut. Dan hadden de centjes voor de kunstenaar net zo goed gereserveerd kunnen worden voor onderhoud. Hopelijk heeft Joris geen slapeloze nachten van zijn reclamerotonde. Als het wel zo is, moet hij maar zijn schaapjes gaan tellen.

Meer berichten