Stichting Equity betrekt organisaties en inwoners van de Bommelerwaard bij haar wereldwijde projecten. Elk mens heeft recht op drinkwater, voedsel, hygiëne en scholing, is de overtuiging van de vijf bestuursleden Egbert Bok, Marcel van Dongen, John Poel, Peter van Wijgerden en Leon van Maaren. "We zorgen dat donaties op de juiste plek en bij de juiste mensen terechtkomen." Foto: Corine Koole
Stichting Equity betrekt organisaties en inwoners van de Bommelerwaard bij haar wereldwijde projecten. Elk mens heeft recht op drinkwater, voedsel, hygiëne en scholing, is de overtuiging van de vijf bestuursleden Egbert Bok, Marcel van Dongen, John Poel, Peter van Wijgerden en Leon van Maaren. "We zorgen dat donaties op de juiste plek en bij de juiste mensen terechtkomen." Foto: Corine Koole (Foto: Corine Koole)

De wereld buiten de Bommelerwaard

Leon van Maaren (35) weet hoe het is om in het buitenland mee te helpen aan een ontwikkelingsproject. Als 16-jarige hielp de Zaltbommelaar al mee om een Blijf-van-mijn-lijfhuis in Oost-Europa op te knappen. Het maakte diepe indruk op hem. Inmiddels is hij ruim twee keer zo oud, heeft hij zelf een gezin en is hij werkzaam in de verzekeringsbranche. Maar nog steeds is hij gedreven om kansarmen te steunen. Daarom richtte hij met vier anderen Stichting Equity op.

door Loeki Bruinink

Zaltbommel - "Equity wil bedrijven, kerken en inwoners van de Bommelerwaard betrekken bij projecten over de hele wereld die recht doen aan minderbedeelden. We zijn met vijf mannen in het bestuur, maar dat is louter toeval. Vrouwen kunnen zich ook aansluiten. Graag zelfs, we zoeken nog iemand voor de communicatie." De vijf kennen elkaar van de Evangelische Gemeente, maar Van Maaren benadrukt dat iedereen welkom is bij Equity. "Als je maar onze overtuiging deelt dat elk mens recht heeft op de eerste levensbehoeften: drinkwater, voedsel, hygiëne en scholing."

"Je moet Equity zien als een platform. We koppelen organisaties en mensen aan projecten. We doen niet alles zelf, maar schakelen anderen in om verder te bouwen. Bijvoorbeeld aan een duurzaam watervoorzieningsproject in Gambia, een tandheelkundig project in Bolivia of een voedingsprogramma op de Filipijnen. We zorgen dat het geld dat bedrijven, kerken en particulieren aan ons doneren, op de juiste plek en bij de juiste mensen terechtkomt."

Equity werkt bij voorkeur samen met lokale contactpersonen. "Onze samenwerking met Janeth Mendoza in Bolivia is daarvan een mooi voorbeeld. Deze vrouw is zelf als kind gesponsord. Daardoor kreeg ze de kans zich te ontwikkelen en kan zij nu straatkinderen in haar eigen land helpen. Ze spreekt de taal en kent de cultuur. Via Equity wordt haar werk gefinancierd. Dat werkt veel effectiever en is ook nog een stuk goedkoper dan iemand vanuit Nederland naar Bolivia sturen."

Ook jongeren worden bij de projecten betrokken. Tijdens werkvakanties maken ze kennis met de wereld buiten de Bommelerwaard. "Ze worden zich bewust van de barre omstandigheden waarin mensen soms moeten leven. En ervaren dat ze zelf iets voor deze mensen kunnen betekenen. Dat heeft een enorme impact op ze. Bekijk de Vlog van de Hongarijegroep maar eens." Van Maaren zelf is het bewijs dat 'jong geleerd, oud gedaan' is. "Je kunt een bijdrage leveren aan een rechtvaardiger wereld, ook al is dat op kleine schaal."

www.sharingfairness.org

Meer berichten