Scheidsrechter

door Bert van Kessel

Ik las het met grote verbazing. Een jochie van 17 dat een voetbalwedstrijd fluit tussen twee eerste elftallen. Niet zomaar een duel. Nee, een risicowedstrijd. Tussen twee clubs uit de vierde klasse die nog voor de titel strijden. SC Hoge Vucht uit Breda had het thuisvoordeel. Een vereniging met een geduchte reputatie. Tegenstander Irene'58 uit Den Hout kon de borst dus behoorlijk nat maken.

Brian van Geffen uit Hedel werd door de KNVB aangewezen om deze partij in goede banen leiden. Een nogal lastige en zware opdracht. Wordt zo'n jong ventje wel serieus genoeg genomen? Niet overlopen door mannen met baarden? Maar Van Geffen trok zich er niets van aan. Ging er onverschrokken tussen staan. Geenszins belemmerd door de beladen sfeer. Gebrand op het leveren van een puike prestatie.

Toch ging het goed mis. Na de derde rode kaart voor SC Hoge Vucht, liep het uit de hand. Supporters gingen zich er in het veld mee bemoeien. Er werd geduwd en getrokken. Gelukkig lieten ze Van Geffen met rust. Na een periode van bezinning kon het potje uitgespeeld worden. Irene'58 won met 3-0. Van Geffen kreeg via de sociale media nogal wat steunbetuigingen en waardering. "Het lag niet aan mij", was zijn eigen conclusie. Hij had na de wedstrijd wel wat extra werk. Hij schreef vier lijvige rapporten om alle gebeurtenissen vast te leggen.

De verruwing in en rondom het veld is al jarenlang een groot probleem. De leidsman is vaak de gebeten hond. Ook ik had er als voetballer meestal geen hoge pet van op. Ik ben nogal eens op de bon geslingerd en het veld uitgestuurd. Ik heb, om naderend onheil af te wenden, ooit het notitieboekje van de arbiter uit zijn handen gegrist. Belachelijk gedrag natuurlijk en onacceptabel.

Van Geffen heeft er overigens nog steeds zin in. En hij zal genoeg talent hebben. Anders mag je niet zomaar eerste teams fluiten. Toch zal hij bij elk duel bestand moeten zijn tegen nogal wat ongewenste uitspattingen. Voetbal is nou eenmaal emotie. Veel te vaak verkeerde emotie. Daar kan de leeftijd van een scheidsrechter niets aan veranderen.

Meer berichten