Het nestje A-kittens van tienermoeder Anna is ondertussen uitgebreid met twee D-weesjes. Het is altijd afwachten of de moederpoes andere kittens accepteert. Gelukkig neemt Anna ze liefdevol op. Voor haar en de vijf kleintjes zoekt het asiel straks een nieuw thuis.
Het nestje A-kittens van tienermoeder Anna is ondertussen uitgebreid met twee D-weesjes. Het is altijd afwachten of de moederpoes andere kittens accepteert. Gelukkig neemt Anna ze liefdevol op. Voor haar en de vijf kleintjes zoekt het asiel straks een nieuw thuis. (Foto: Hetti Bouman)

Het abc van het asielkittenseizoen

De eerste kittens en zwangere poezen zijn alweer binnengebracht bij Dierenopvangtehuis De Bommelerwaard in Bruchem. Kittencoördinator Hetti Bouman brengt ze onder bij één van de vijftien gastgezinnen. Daar worden ze volgens protocol, maar vooral met veel liefde grootgebracht. Op volgorde van binnenkomst krijgen de kittens een letter van het alfabet mee. Moederpoes Anna met haar kroost en de weeskittens Bengel, Balou, Boris en Belle nemen de eerste twee letters voor hun rekening. Zwangere kat Chanti zet binnenkort de C-tjes op de wereld. "Elk jaar hoop je dat het er minder zullen zijn, maar vaak gaan we twee keer het alfabet rond."

door Loeki Bruinink

Bruchem - Voor het Bruchemse asiel begint het kittenseizoen rond eind april. In oktober worden de laatste jonge dieren binnengebracht. De zwangere zwerfpoezen, gedumpte en verweesde kittens blijven niet in de opvangtehuis aan de Steenweg. Hetti Bouman brengt ze zo snel mogelijk onder bij een geschikt gastgezin in de omgeving. "De katjes zijn zo kwetsbaar. Als ze al niet ziek binnenkomen, dan is de kans wel groot dat ze een ziekte oppikken in het asiel. Bij een gastgezin krijgen ze alle zorg en aandacht. Ze worden op tijd geënt, gechipt en gecastreerd. Zo kunnen ze rustig opgroeien tot sociale huisdieren. Vanaf acht weken zetten we ze op www.dierenasiel-bommelerwaard.nl. Maar pas vanaf twaalf weken oud, zijn ze klaar voor adoptie."
"De allerjongste weesjes moeten we nog flessen. Om de twee uur, ook 's nachts. Een enorm intensieve klus. De weerstand van die kleintjes is nog zo laag en ze komen vaak zo verzwakt binnen, dat ze het niet allemaal redden. Daar moet je mee om kunnen gaan. Als je meerdere keren per seizoen een kitten verliest, maakt dat je wanhopig." Zeker als je weet dat veel van dit leed te voorkomen is. Door castratie. "Moederpoes Anna is zelf nog geen jaar oud. Stel dat haar drie koters op hun beurt binnen een jaar voor nakomelingen zorgen, enzovoorts. Het kattenbestand, en daarmee ook het aantal zieke en zwakke dieren, groeit zo explosief. Als asiel doen we er alles aan om dit probleem op te lossen. We maken katteneigenaren bewust van de noodzaak van castratie. Zwerfkatten vangen we en zetten we na castratie terug. Ook onze kittens laten we castreren. Rond de tien weken, als ze meer dan een kilo wegen, gaat zo'n nestje naar de dierenarts. 's Ochtends worden ze behandeld, aan het eind van de middag zijn ze thuis alweer aan het spelen." Toch kan dit niet voorkomen dat honderd tot tweehonderd kittens per jaar via het Bruchemse asiel bij gastgezinnen terechtkomen. De ABC-katjes zullen weldra worden opgevolgd door de rest van het alfabet.

Meer berichten