Leven als een topsporter

Joep van de Wetering (16) woont in Zaltbommel en zijn passie is trampoline springen. Eigenlijk is het meer dan een passie, het is zijn leven.

Zaltbommel - "Mijn leven ziet er anders uit dan de meesten van mijn leeftijd. Ik ga niet uit, ga op tijd naar bed, heb geen tijd om me te vervelen en leef zo gezond mogelijk." Zijn dagen beginnen doordeweeks om 06.30 uur. "Ik ontbijt, pak mijn school- en sporttas en stap op mijn scooter. In Den Bosch bij Flik Flak heb ik mijn ochtendtraining van 08.00 tot 10.00 uur. Meestal is dat kracht- of techniektraining. Om 10.00 uur eet ik wat en kleed me om voor school." Joep zit op een speciale LOOT school in Rosmalen, waar de lessen en proefwerken op zijn trainingen en wedstrijden worden afgestemd. "Mijn lessen volg ik tot 13.00 of 14.00 uur, waarna ik meteen weer terug ga naar Den Bosch voor mijn middagtraining. Die is van 15.00 tot 17.30 uur. Daarna op de scooter naar huis, eten, huiswerk maken en dan blijft er meestal nog een uurtje over om te relaxen voordat ik naar bed ga."

Veel mensen vragen hem of hij dit er allemaal voor over heeft. "Zij denken dat het een opoffering is. Voor mij voelt dat helemaal niet zo. Ik heb een doel voor ogen, meer dan voldoende sociale contacten via mijn sport en ik heb heel veel plezier. Ik ben op vele plekken in de wereld geweest om aan wedstrijden mee te doen."

Sinds dit jaar zit Joep bij de Jong Oranje-selectie en stiekem droom hij er van om mee te doen aan de Olympische Spelen. Of dat een realistisch doel is, dat weet hij niet. "In sommige landen is trampoline springen écht een hele grote sport, in Nederland is dat helaas nog niet het geval. Vaak is een topprestatie nodig om de sport een boost te geven, zo is dat met turnen ook gegaan. Ik hoop echt dat mijn generatie, waar hele goede springers tussen zitten, voor zo'n prestatie kan zorgen. En dan ben ik dat natuurlijk het liefst zelf."

Joep traint natuurlijk voor de prestatie tijdens wedstrijden. "Dat gaat letterlijk met vallen en opstaan. Je traint soms maanden voor een wedstrijd, waar je in twee oefeningen van 10 sprongen je prestatie moet neerzetten. Iets te ver naar de zijkant springen, je benen krom of te veel gaan denken en je kans is voorbij. Dat maakt het soms frustrerend, maar tegelijkertijd is het juist ook de kick om te presteren op het moment dat het moet. Het is ook kicken als ik een nieuwe sprong leer tijdens een training. Op dit moment ben ik bezig met een oefening waarin ik twee tripples spring, dat zijn drie-voudige salto's met daarin nog een halve draai." Alles moet bij zo'n oefening kloppen, technisch en vooral mentaal. "Als je gaat denken wat er mis kan gaan, loop je juist het risico dat het mis gaat. Je hebt lef nodig om hoger te springen, nieuwe dingen te doen. Tegelijkertijd wordt overmoedigheid meteen afgestraft. Net als onzekerheid trouwens." Een balans vinden daarin blijft een uitdaging. "Ik weet van mezelf dat als ik bij een moeilijke sprong val, ik meteen dezelfde sprong opnieuw moet doen. Daarmee voorkom ik dat ik angst ga ontwikkelen."

Het is wel een dure sport, tenminste op zijn niveau. Naast kosten voor lessen en wedstrijden, zijn er nog kosten voor de kleding en reis- en verblijfkosten die zeker voor buitenlandse wedstrijden flink oplopen. "Sponsors liggen niet voor het oprapen, al zijn er wel jongens en meiden in onze topsportgroep die worden gesponsord. Vaak zijn het bedrijven die het je gunnen. Het zou mooi zijn als ik een sponsor vind." Om bij te dragen in de kosten geeft Joep zelf ook les. Dat doet hij in de spaarzame tijd die overblijft naast school en trainen. "Ik vind het heel mooi om kinderen te leren trampoline springen. Ik zie ze echt zelfvertrouwen krijgen als ze nieuwe dingen leren. Om les te mogen geven, heb ik een opleiding gedaan en nog maar pas geleden heb ik ook de jurycursus afgerond, zodat ik tijdens wedstrijden mag jureren. Ja, eigenlijk weet ik wel zeker dat dit mijn grote passie blijft, op welke manier dan ook."

Meer berichten