In diverse plaatsen in de Bommelerwaard zijn tijdens Bevrijdingsdag Waalbroodjes gedropt vanuit een vliegtuig. Foto: Evelien Piels
In diverse plaatsen in de Bommelerwaard zijn tijdens Bevrijdingsdag Waalbroodjes gedropt vanuit een vliegtuig. Foto: Evelien Piels

'Uniek evenement met uniek decor'

Al jaren vieren Nederlanders op 5 mei de bevrijding van de bezetting in Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar stond de Nationale Bevrijdingsdag in de Bommelerwaard in het teken van een jubileum. Het grootse evenement 'Tour de Waal' vond voor het vijfde jaar op rij plaats. Dit jubileumjaar was tevens een eerbetoon aan de reeds overleden initiatiefneemster Joyce Bloem. Onder andere haar enorme bevlogenheid wordt enorm gemist.

door Evelien Piels

Regio - Er was keuze in overvloed aan activiteiten afgelopen zaterdag. Veel mensen maakten van de mogelijkheid gebruik om: fietsroutes te volgen, kraampjes te bezoeken, te luisteren naar poëzie, de Waal op meerdere plekken dan gebruikelijk over te steken, parachute springers te bewonderen en broodjes te verzamelen. Het was allemaal mogelijk afgelopen Bevrijdingsdag. Deze, en vele andere, activiteiten vonden door heel Rivierenland plaats. Langs de oevers van de Waal, van Vuren en Herwijnen tot aan Wamel en Heerewaarden, zijn mensen de hele dag in touw geweest.
Mede dankzij de organisatoren, Ton Jansen, Jan van den Berg, Remko Som de Cerff, Thom Ummels en Hans Vernooij, is dit evenement een succes geworden. Thom Ummels: "Het was bijna een militaire operatie, omdat er op ongeveer twintig locaties langs de Waal wel iets te doen was. Dat vergde een militaire discipline. We zijn dan ook heel blij met de honderden vrijwilligers die zich ingezet hebben voor dit evenement."
Waar ook dit jaar het evenement groots was, is de ambitie nog groter. ''Dit evenement begint steeds meer een traditie te worden en dat willen we verder uitbouwen. We willen er een landelijk bekend fenomeen van maken. Er is al steeds meer aandacht voor dit evenement vanuit de landelijke pers. Afgelopen zaterdag was ook RTL4 aanwezig voor een opname. Het is een uniek evenement met een uniek decor. We focussen ons eerst op Rivierenland en willen daar alles onder controle hebben. Vervolgens is dan zeker één van de mogelijkheden, en de ambitie, om het evenement helemaal tot Nijmegen uit te breiden", aldus Ummels.

Dit jaar was tevens een eerbetoon aan de reeds overleden initiatiefneemster Joyce Bloem. Er was aandacht voor haar kunstwerken tijdens een expositie in de kerk van Heesselt. Tevens werd er een haiku van Joyce Bloem voorgedragen door dichter en mede-organisator Thom Ummels. Ummels: "De bevlogenheid van Joyce Bloem hebben wij vanuit de organisatie enorm gemist. Joyce Bloem speelde een erg belangrijke rol bij de organisatie van de Tour de Waal."

Meer berichten