De jaarlijkse rommelmarkt in Bruchem vindt dit jaar plaats zaterdag 26 mei van 09.00 tot 15.00 uur. Kijk voor meer informatie en het ophalen of brengen van spullen op www.rommelmarkt-bruchem.nl.
De jaarlijkse rommelmarkt in Bruchem vindt dit jaar plaats zaterdag 26 mei van 09.00 tot 15.00 uur. Kijk voor meer informatie en het ophalen of brengen van spullen op www.rommelmarkt-bruchem.nl.

Het hele jaar wordt er gesorteerd

De rommelmarkt in Bruchem is ontstaan uit een spontane actie van de jeugd om geld bijeen te sprokkelen voor het kerkorgel. In 35 jaar is de rommelmarkt uitgegroeid tot de grootste van de regio. Dit jaar vindt de rommelmarkt plaats op zaterdag 26 mei van 09.00 tot 15.00 uur.

door Arie van Leeuwen

Bruchem - In het begin werden de spullen op vrijdagavond huis aan huis opgehaald. De volgende dag werd dan de rommelmarkt gehouden. Tegenwoordig is het iets anders opgezet. Het hele jaar worden op verzoek diverse spullen opgehaald bij mensen die daarvan af willen. Ook kunnen er op de eerste zaterdagmorgen van de maand allerlei spullen ingeleverd worden bij de schuur aan de Middelstraat 2 in Bruchem. Tevens kan men dan snuffelen door de uitgestalde spullen. Dit varieert van allerhande meubels tot boeken, lampen, speelgoed, en nog veel meer. Al de ingeleverde spullen worden door een groep vrijwilligers gesorteerd, voordat ze opgeslagen worden voor de grote rommelmarkt in het dorp.

Dat het sorteren en opslaan van al die artikelen veel ruimte nodig heeft spreekt voor zich. Men had al snel problemen met de opslag en toen rond 2000 aan de Middelstraat een uitbreiding nodig was voor een boerenbedrijf van een lid van de kerk werd besloten om een iets grotere schuur te bouwen en de helft daarvan als opslagruimte voor de rommelmarkt in te richten. Ook op andere locaties staan spullen in de opslag. Toch blijkt de ruimte in de schuur elk jaar weer te klein. Op dit moment is men weer bezig om meerdere ruimtes in te richten voor onder meer de opslag van boeken.

Dit jaar
Dit jaar is de grote rommelmarkt zaterdag 26 mei van 09.00 tot 15.00 uur en de toegang is gratis. Er is weer een parkeerterrein ingericht aan de Krangstraat. De routes zijn bewijzerd.

Dit jaar heeft de activiteitencommissie enkele veranderingen aangekondigd. Zo wordt er op een platte kar diverse malen antiek en brocante bij opbod te koop aangeboden. Dit wordt afgewisseld door het 'Rad van Avontuur' met aardbeien, zuivelpakketten en diverse andere leuke prijzen. Ook voor de kinderen is er genoeg te doen. Er staat een springkussen, een wervelwind, het visspel staat weer opgesteld. Ook komt er een paardentram en in de verlotingen is naast een fiets nu ook een hoverboard te winnen. Natuurlijk staat de catering klaar, dus voor de inwendige mens wordt gezorgd. Er is voldoende aanbod van frisdrank, koffie, thee, eventueel met koek en gebak, broodjes gezond, frikandel, hamburger, saté, friet, pannenkoeken en ijs.

Van de overgebleven spullen wordt bekeken wat geschikt is om naar Turda in Roemenië te transporteren. Daar organiseert de plaatselijke kerkgemeente zelf een rommelmarkt en spullen uit 'Holland' zijn daar zeer geliefd. Veel kleding en boeken gaan weer terug naar de schuur aan de Middelstraat en daar begint het gehele proces van inleveren, sorteren en verkopen weer opnieuw in de nu bijna lege schuur.

Opbrengst
De opbrengst van de rommelmarkt bedraagt ongeveer 35.000 euro. Samen met de wintermarkt, de maandelijkse zaterdagmorgen verkoop en diverse overige verkopen loopt dit bedrag op tot 50.000/55.000 euro. De opbrengst is voor eigen kerkelijke doelen. Tevens worden de voedselbank, de Hongaars gereformeerde kerk in Turda, Roemenië en Tafeltje dekje ondersteund.

Spullen ophalen
Op de eerste zaterdag van de maand worden spullen bij mensen thuis opgehaald of kan men spullen inleveren. Ook vind er dan in de schuur aan de Middelstraat een verkoop plaats. Wil je tussentijds van de spullen af? Dan kun je bellen met Jan Huisman: 06- 417 054 45 of Gerard de Otter: 06- 156 954 28.

Meer berichten