Gerard Bambacht is met de Brandwijk Bommelerwaard Runners al 20 jaar betrokken bij de Roparun. Iris van Dalen doet dit jaar voor het eerst mee.
Gerard Bambacht is met de Brandwijk Bommelerwaard Runners al 20 jaar betrokken bij de Roparun. Iris van Dalen doet dit jaar voor het eerst mee.

Start Roparun dit weekend

Voor de negentiende keer staan de Brandwijk Bommelerwaard Runners dit weekend aan de start van de Roparun, een jaarlijkse estafetteloop van Parijs of Hamburg naar Rotterdam om geld op te halen voor hulp aan mensen met kanker. Ooit begon het voor de Bommelerwaard Runners als een eenmalig initiatief vanwege een jubileum van de plaatselijke Lionsclub, maar inmiddels is hun deelname ieder jaar vanzelfsprekend geworden. Ook de vele activiteiten die de lopers door het jaar heen voor het goede doel van de Stichting Roparun organiseren, zoals de Promenadeloop voor scholieren, zijn in de Bommelerwaard niet meer weg te denken.

door Annemiek van Kleef

Zaltbommel - Gerard Bambacht was er bij toen het team de eerste keer meedeed en sindsdien miste hij geen enkele editie van dit loopevenement. Op één keer na dan, toen hij vanwege een blessure niet kon hardlopen. Voor de 19-jarige Iris van Dalen uit Zaltbommel is het dit jaar de eerste keer dat ze meedoet aan de Roparun en ze heeft er lang op moeten wachten. "Ik deed op de basisschool ieder jaar al fanatiek mee aan de Promenadeloop. Gerard kwam dan als organisator in onze klas om hierover uitleg te geven en vertelde dan ook over de Roparun die hij zelf liep. Ik raakte enthousiast en dacht dat wil ik ook ooit."

Cirkel rond
Bambacht beloofde haar destijds een plek in het team als ze haar best zou blijven doen met hardlopen en nu het zover is, vindt hij het een hele eer dat ze op deze jonge leeftijd mee gaat doen met zijn team. "Ik vind het zo mooi om te zien dat we als Bommelerwaard Runners bijna 20 jaar bestaan en nu gaan meemaken dat een meisje dat begon met het lopen van de Promenadeloop uiteindelijk mee gaat doen aan de echte Roparun. Dat maakt de cirkel rond." Dat er af en toe nieuwe lopers aan het team worden toegevoegd is wat hem betreft ook verfrissend en maakt het voor degenen die al veel vaker liepen dat het niet allemaal vanzelfsprekend wordt.

Niet onderschatten
"Je moet wel een beetje gek zijn om dit te gaan doen", vertelt Bambacht wanneer hij uitlegt wat er van de lopers tijdens de langste non-stop estafetteloop ter wereld wordt verwacht. In drie dagen tijd overbruggen acht renners in estafettevorm de ruim 560 kilometer tussen Hamburg en Rotterdam. Steeds wisselen twee lopers elkaar af en kunnen in een busje wat meerijdt steeds weer even bijkomen, maar veel tijd is daar niet voor weet Iris van Dalen nu al. "Ik onderschat het niet, vooral het niet kunnen slapen dat lijkt me erg zwaar. Maar de voorbereiding is goed dus ik heb er alle vertrouwen in. Eigenlijk zou ik vorig jaar al meelopen maar toen kreeg ik vier weken voor de Roparun een blessure waardoor ik niet mee kon doen. Dat was natuurlijk ontzettend balen, maar ik heb de Roparun toen gelukkig als begeleider mee mogen maken en daardoor ben ik er nu eigenlijk nog veel meer klaar voor."

Hechte groep
Het team dat zaterdag vanuit Zaltbommel afreist naar Hamburg bestaat naast de lopers ook uit chauffeurs, kaartlezers, verzorgers, masseurs en fietsers die de lopers begeleiden. Het is een hechte groep die behalve veel samen traint ook door het jaar heen probeert met een groot aantal activiteiten geld op te halen voor het goede doel van de Stichting Roparun.

Deze stichting gebruikt het geld voor ondersteunende zorg voor ernstig zieke mensen met kanker en heeft als motto 'leven toevoegen aan dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven'. Door onder andere het verkopen van loten, het ophalen van kerstbomen en een theatervoorstelling in de Poorterij haalden de Bommelerwaard Runners dit jaar ruim 20.000 euro op voor dit goede doel. "De kracht van ons team is dat we allemaal houden van een sportieve uitdaging en daarnaast willen lopen voor dit goede doel omdat iedereen van ons op de een of andere manier te maken heeft gehad met deze ziekte. Dat we als Bommelerwaard Runners behalve samen lopen ook allemaal meehelpen met de jaarlijkse activiteiten om geld op te halen geeft ons team een sterke binding. Als sporters zijn we natuurlijk hartstikke fanatiek, maar het is bij ons ook nog heel gezellig", benadrukt Bambacht.

Looproute
De looproute is dit jaar op sommige plekken door de organisatie voor de afwisseling gewijzigd maar het plaatsje Tricht is als doorkomstplek gebleven en dat is voor Bambacht altijd een hoogtepunt onderweg. "Op de route is Tricht altijd een mooi en emotioneel moment voor het hele team. Het is onze snelle 'meet en greet' met familie en supporters die daar op tweede pinksterdag in alle vroegte langs de kant staan. Dit jaar komen we iets later in de ochtend langs, dus we hopen daar nu nog meer bekende gezichten te zien."

Ook emotioneel is het moment wanneer de lopers net voor de finish in Rotterdam langs de Daniël den Hoed Kliniek komen, het eerste doel dat ondersteuning kreeg van de Stichting Roparun. "Bij mooi weer staan patiënten dan buiten of zitten achter het raam, sommige met een spandoek om de teams aan te moedigen. Als ik dat zie krijg ik altijd kippenvel, je weet dan waarvoor je het allemaal doet."

Zenuwachtig
Voor Gerard Bambacht blijft de Roparun nog steeds een sportieve uitdaging waar hij erg naar uitkijkt, maar zenuwachtig is hij niet meer. Ook Iris van Dalen is voor haar eerste Roparun helemaal niet zenuwachtig. "Het gaat, nu het dichterbij komt, wel een beetje kriebelen maar dat voelt als gezonde spanning. Afgelopen weekend hebben we onze laatste training gehad en misschien dat het nu anders wordt in afwachting van de start, maar ik ben ervan overtuigd dat dit me heel goed gaat bevallen."

www.bommelerwaard-runners.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden