Dauwtrappen is een Hemelvaarttraditie, ook in Hurwenen. Twintig vroege wandelaars genoten donderdag 10 mei van de ontwakende Hurnse uiterwaarden. Geen wandelschoen bleef droog. De twee uur durende tocht eindigde met een gezamenlijk ontbijt in het Hurns Kerkje.
Dauwtrappen is een Hemelvaarttraditie, ook in Hurwenen. Twintig vroege wandelaars genoten donderdag 10 mei van de ontwakende Hurnse uiterwaarden. Geen wandelschoen bleef droog. De twee uur durende tocht eindigde met een gezamenlijk ontbijt in het Hurns Kerkje. (Foto: Loeki Bruinink)

Dauwtrappen voor doorbijters

Doorzetters zijn het, de twintig wandelaars die zich op Hemelvaartsdag om 06.00 uur melden in de keuken van het Hurns Kerkje. Na dagen vol zonneschijn is het deze donderdagochtend nat. Niet alleen van de dauw die even later wordt getrapt, maar vooral ook van de regen. Paraplu's en regenpakken bieden uitkomst. Toch zal de twee uur durende tocht door het natuurgebied grotendeels droog verlopen. Al dauwtrappend zijn de wandelaars getuige van het ontwaken van de Hurnse Kil. Het is de moeite van het vroege opstaan en het trotseren van de regenachtige start zeker waard.

door Loeki Bruinink

Hurwenen - Rob Milder en Jan Sterk hebben de route door het natuurgebied uitgezet. Het is het derde jaar dat het Hurns Kerkje het dauwtrappen organiseert: een Hemelvaarttraditie vooral bestemd voor ochtendmensen. Deze donderdag loopt de route door grasland, langs het water, door drassig en zelfs mangrove-achtig gebied. In ganzenpas gaat het door het kniehoge gras. De koploper vangt de meeste nattigheid op. Maar geen wandelschoen blijft droog. Er wordt over hekken geklommen en onder prikkeldraad doorgekropen. De attente organisatoren hebben de dag ervoor nog gecheckt of er stroom op de draden staat. Dat blijkt niet het geval. De hindernissen kunnen dus zonder problemen worden genomen. Paarden draven opgewonden door het weiland bij het zien van de stoet vroege wandelaars. In tegenstelling tot de koeien, die weinig interesse in de voorbijgangers lijken te hebben. Ondertussen laten de vogels luidruchtig van zich horen. Ook de wandelaars zwijgen niet. Vooral Jan Sterk weet veel te vertellen over de historie van het gebied. Onder andere dijkverzwaring en de komst van de nevengeul hebben voor veel veranderingen in het landschap gezorgd.

Halverwege de tocht, midden in de Kil, staat koffie, thee, appelsap en koek klaar. Na de tussenstop wordt de wandeling weer voortgezet. Zelfs degenen die regelmatig in het gebied wandelen, worden deze ochtend nog verrast door onverwachte rijkdommen van de uiterwaarden. Twee uur na de start keren de lopers met doorweekte wandelschoenen terug bij het kerkje. Daar kunnen ze zich aan een lange tafel te goed doen aan broodjes, sinaasappelsap en warme eitjes. Het gezamenlijk ontbijt is een aangenaam besluit van de vroege, vochtige expeditie. Rond 09.00 uur zijn de ontbijtspullen weer opgeruimd en keert iedereen huiswaarts. Wellicht wordt er deze zomer nog een avondwandeling door de Hurnse uiterwaarden georganiseerd. Dat zou goed nieuws zijn voor langslapers. Of en wanneer dit evenement plaatsvindt is nog niet duidelijk, maar tegen die tijd zijn de wandelschoenen vast wel weer droog.

Meer berichten