Superhelden

door Bert van Kessel

Een ratelend geluid. Als een dicht achterwiel van een racefiets voorbij zoeft. Ik stond afgelopen week op de Waaldijk te kijken naar wielrenners die één voor één langskwamen. Om de minuut gestart in het kader van de eerste tijdrit van een cyclus van drie, georganiseerd door wielervereniging Salt-Boemel. De meeste rijders liggend op een triatlonstuur om zo min mogelijk wind te vangen. Renners die alles uit hun pezige lijven persen voor een optimale prestatie. Alles voor een goede tijd om trots op te zijn.

De fietsers, en ook wandelaars, aan ZesZes zijn met een dubbele missie bezig. Naast een sportief doel, zamelen ze ook geld in voor het Koningin Wilhelmina Fonds. Het evenement is afgeleid van het bekende Alpe d'HuZes. Aanstaande zaterdag is de start bij Herberg De Zwaan in Hedel. Voor een rondje van zestig kilometer. Na een omloop mag je afzwaaien, maar er zijn er ook bij die de ronde nog een keer fietsen. En er zijn renners die er zes wegstoempen. Welgeteld 360 kilometer. Een immense afstand. Ga er maar aanstaan. Geen wonder dat ze dan vermeld worden op de eeuwige lijst van 'superhelden'.

Ik heb op mijn Benotto tweemaal Luik-Bastenaken-Luik gefietst. Een tocht van tegen de 260 kilometer door de Waalse Ardennen. De eerste keer zag ik zwarte sneeuw. Mijn metgezel was beter, had veel meer getraind en toch wou ik niet lossen. Tegen beter weten in, bleef ik aan zijn wiel plakken. Mijn hele darmstelsel lag op apegapen. Ondanks al dat afzien kwamen we gezamenlijk over de finish.

Opgeven is geen optie. Een befaamde en vertrouwde slogan. Geldt voor de deelnemers aan ZesZes en vooral voor alle mensen met kanker. Het fietsparcours loopt langs de grenzen van de gemeente Maasdriel. Zou mooi zijn, dat er veel mensen langs de route staan om luid te applaudisseren en te joelen. Heeft direct een dubbele lading, want iedereen die voorbij komt is verbonden met het goede doel. Denkt wel aan iemand met die vreselijke ziekte. Je moedigt dus eveneens de mensen aan die in gevecht zijn met kanker. Zij kunnen alle steun gebruiken.

Meer berichten