Plunder samen met leden van Pyrolysis op het podium tijdens Elfia, Haarzuilens.
Plunder samen met leden van Pyrolysis op het podium tijdens Elfia, Haarzuilens. (Foto: Alfred Meester)

Bommelse folkband Pyrolysis op muzikale reis over Friese wateren

De folkbands Pyrolysis uit Zaltbommel en Plunder uit Leeuwarden touren van 29 mei tot en met 3 juni, onder de naam 'Varend Volk Tour' met Theaterschip Bald'r, door Friesland. Op iedere locatie waar ze aanmeren (Warga, Woudsend, Balk, Joure, Heeg en Leeuwarden) spelen de muzikanten een akoestische avondvullende show op het theaterschip. Ook zullen er lokale gastmuzikanten meespelen.

Friesland - De band Pyrolysis, waarvan alle bandleden uit Zaltbommel komen, ontstaat in 2012. De groep begint als metalband, maar in de loop der tijd verschuift het genre van folkpunk naar akoestische folk. Hoewel er duidelijk Keltische invloeden te horen zijn, varie¨ren de nummers tussen zachte ballades, stevige punk, vrolijke Ierse deuntjes en up-tempo piratenmuziek. In 2017 op het festival Castlefest ontmoet het viertal, bestaande uit Tim Elfring (bouzouki, zang), Laurens Krah (accordeon), Rikke Linssen (viool, zang, tinwhistle) en Stan Eimers (zang, bodhra´n, stampkist), de band Plunder. Beide bands treden er op en veel tijd om elkaar te spreken hebben ze niet. Een aantal maanden later neemt Pyrolysis het initiatief om Plunder te benaderen en besluiten de bands om samen een aantal optredens te doen. Zo stonden ze in april twee keer na elkaar op het podium. Bij de Varend Volk Tour zullen ze niet alleen op dezelfde plek optreden, maar ook samen op het podium staan.

De twee bands vormen samen een interessante combinatie: Plunder (uit Leeuwarden) maakt Nederlandstalige pirate party folk en Pyrolysis (uit Zaltbommel) brengt energieke Keltische muziek. Doordat de muzikanten dag en nacht met elkaar opgescheept zitten, leren ze elkaar op persoonlijk vlak beter kennen. Maar vooral op muzikaal gebied gaan de artiesten met elkaar de verdieping in. Tijdens het varen wisselen ze ideeën uit, jammen ze en werken ze aan nieuw materiaal. Ook zoeken ze samenwerking met muzikanten uit de plaatsen waar het schip aanmeert. Zo zingt in Woudsend het plaatselijke shantykoor De Pôllesjongers een aantal nummers mee. Pas op de dag van de voorstelling zal er met hen gerepeteerd worden. Hierdoor blijft het eindresultaat onvoorspelbaar en is elke voorstelling een unieke belevenis.

De tour is het afstudeerproject van Lennart Boonstra, oprichter van de band Plunder. Hij hoopt hiermee zijn diploma aan de Academie voor Popcultuur te behalen. Zes dagen lang is de Bald'r het thuis van de muzikanten en enkele crewleden. Overdag varen ze en 's avonds meren ze aan, om een show te spelen op het schip waarin zich een theaterzaal met podium en tachtig zitplaatsen bevindt.
Meer info vind je op facebook.com/varendvolktour.

Meer berichten