Wat is mooier dan te 'jammen' met je favoriete band? De tienjarige Zaltbommelse Aoife Janssen speelt de vioolpartij die de bandleden speciaal voor haar schreven. Ooit hoopt ze een vaste plaats te krijgen in de folkpunk band Drunken Dolly, die binnenkort speelt op RosRock in Rossum.
Wat is mooier dan te 'jammen' met je favoriete band? De tienjarige Zaltbommelse Aoife Janssen speelt de vioolpartij die de bandleden speciaal voor haar schreven. Ooit hoopt ze een vaste plaats te krijgen in de folkpunk band Drunken Dolly, die binnenkort speelt op RosRock in Rossum. (Foto: Sigrit Janssen)

Tienjarige 'jamt' met folkpunk band

Natuurlijk is de Zaltbommelse Aoife Janssen erbij als haar favoriete band Drunken Dolly 30 juni optreedt op RosRock in Rossum. Ze is hun allergrootste en allerjongste fan. Al ruim een jaar volgt de tienjarige violiste de Rotterdamse folkpunk band op de voet. Dus als die zo dicht bij huis speelt, wil ze dat niet missen. Aoife is bevriend geraakt met de vijf bandleden, die onder de indruk zijn van haar vioolspel. Later wil ze vaste violiste worden bij Drunken Dolly. Maar nu zijn er al plannen voor een gezamenlijk nummer op de eerstvolgende cd.

Door Loeki Bruinink

ZALTBOMMEL - Haar voornaam alleen al is bijzonder: Aoife. "Het is een Ierse naam. Mijn ouders zijn dol op Ierland". Ook de muzieksmaak van de leerlinge uit groep 7 van de Franciscusschool is opvallend. Ruim drie jaar geleden koos ze voor de viool. En hoewel ze begon met de klassiekers van Bach, is ze nu gegrepen door de folkpunk van Drunken Dolly.

Dat Aoife van muziek houdt, is níet bijzonder. Het is haar met de paplepel ingegoten. "Oma Jitte nam me altijd mee naar klassieke concerten in de Gasthuiskapel. En opa Nico speelt in twee bandjes en geeft gitaarles." Thuis valt meteen de indrukwekkende collectie cd's en elpees van vader Erik op: die puilt zowat het huis uit.

Dankzij moeder Sigrit, die vroeger veel instrumenten heeft bespeeld, leerde Aoife Drunken Dolly kennen. Samen gingen ze naar een optreden van de Engelse folkpunk formatie Ferocious Dog, de favoriete band van haar moeder. Daar speelde Drunken Dolly in het voorprogramma. De Rotterdamse bandleden Michael, Gydo, Randy, Kevin en Scott stalen meteen haar hart. "Randy nam me op zijn schouders. Dat vond ik heel leuk. Nu mag ik vaak backstage. Dan probeer ik bijvoorbeeld op hun mandoline te spelen. Ook stond er een keer een sjoelbak in de kleedkamer. We wilden wel sjoelen, maar hadden geen stenen. Toen hebben we chocolaatjes platgedrukt en daarmee gespeeld. Ik vind de jongens misschien nog wel leuker dan hun muziek!"

Aoife probeert hun optredens zo vaak mogelijk bij te wonen en droomt van een toekomst bij Drunken Dolly. "Als ik klaar ben met de middelbare school, wil ik hun vaste violiste worden." Dat treft, want de Rotterdamse mannen zijn jarenlang vergeefs op zoek geweest naar een geschikte violist. Hoewel het dus nog even kan duren voor Aoife hun formatie komt versterken, 'jammen' ze al wel af en toe samen. Zo ontstond het idee om Aoife mee te laten spelen op hun volgende cd. Ze is al een paar keer in hun oefenruimte gesignaleerd. Wat daar precies wordt bekokstoofd, verklapt Aoife niet. "Ik hoop in ieder geval dat heel veel mensen net als ik naar RosRock gaan. Dan kunnen ze zelf zien hoe goed Drunken Dolly is!"

Meer berichten