Foto: Foto:

Goederentreinen

Kleine aardbevinkjes zijn het. Als je langs het spoor woont en er een reusachtige goederentrein passeert van 600 meter lang. En ook nog in het holst van de nacht. Onderzoeksbureau TNO voorspelt door de flinke toename van het aantal vrachttreinen tussen Hedel en Waardenburg slapeloze nachten voor de mensen die aan het spoor wonen. Een aanslag op het woongenot. Deze rails worden elke dag al geteisterd door de tien-minuten-reizigerstreinen. Straks worden ze helemaal overbelast door het heen en weer geraas van al die goederenwagons. Ongetwijfeld zit er ook nog gevaarlijk spul tussen.

Door Bert van Kessel

Ze zeggen dat je went aan omgevingsgeluid. Dat je het na een tijdje niet meer hoort. Zoals het gekraai van een haan bij ieder ochtendgloren. Of aan het Carillon van de Bommelse Gasthuistoren dat elk kwartier speelt. Op een gegeven moment slaap je er dwars doorheen. Kun je ook wennen aan al die Kedeng-Kedeng-treinen, die naast erg veel lawaai ook zware trillingen veroorzaken? Zo woonde ik ooit pal naast een redelijk drukke weg ter hoogte van een diep putdeksel. Elke keer als een dertig tonnen diesel passerende vrachtauto erin reed, stond mijn huis even te beven. Net als ik.

Het verlangen naar stilte. Eindelijk hoor ik het geluid van zingende vogels, het gemekker van schapen of het kwaken van kikkers. Echt stil is het in wezen dus nooit. Belangrijk is of de geluiden eenmalig of chronisch zijn? Harde muziek uit een feesttent is geen probleem. Na een weekend is het weer voor een heel jaar voorbij. Mensen die langs of nabij het spoor wonen hebben er echter alle dagen mee te maken. De hele dag door. Het stopt nooit.

van Dooijeweert woont sinds zijn geboorte langs het spoor in Waardenburg. Hij gaat er ook nooit meer weg. Ondanks dat het aantal passerende treinen de spuigaten uitloopt. Ondanks dat het nogal wat schade aanricht aan zijn woning. Ondanks dat hij 's nachts ligt te trillen in zijn bed. Het is maar hoe je er mee omgaat. Hij accepteert zijn plek naast het spoor. Hij heeft zijn huis voor eeuwig lief. Veel belangrijker dan al dat gebulder van de talrijke treinen.

Meer berichten