Als het aan de Avri ligt wordt het ophalen van restafval fors duurder
Als het aan de Avri ligt wordt het ophalen van restafval fors duurder (Foto: Alie Bakkenes)

Gemeentes bezorgd over verhoging afvalprijs

De bijna drievoudige tariefverhoging die afvalverwerker Avri van plan is in te voeren voor het ophalen van het restafval in de grijze container roept niet alleen vragen op bij inwoners, maar ook bij de betrokken gemeentes. Zowel de gemeente Zaltbommel als Maasdriel stellen vragen bij de verhoging.

Door Alie Bakkenes

BOMMELERWAARD - Omdat steeds meer mensen hun afval beter scheiden dalen de inkomsten van het afvalbedrijf. Als het aan de Avri ligt moeten daarom de variabele tarieven in 2019 omhoog. Het basistarief blijft dan gelijk. De stijging van het variabele deel van de kosten zijn niet mis: voor een container van 240 liter gaat de prijs van 7 naar 18,50 euro voor 140 liter moet straks 10,79 euro woren afgerekend terwijl dat 3,50 euro was.

Zaltbommel en Maasdriel uiten hun zorgen over het scheidingsgedrag van huishoudens als de tarieven omhoog gaan. In een brief die klaarligt voor de Avri laat de gemeente Zaltbommel weten 'behoefte te hebben aan acceptabele variable tarieven om ontwijkgedrag te voorkomen'. Zaltbommel is net als andere gemeentes in het Rvierenland bang dat de hogere tarieven 'afvaldumping' in de hand werkt, of dat restafval wordt 'verstopt' tussen het gft- of plasticafval. De Avri is van mening dat er nog veel gratis afval onnodig in de dure grijze bak verdwijnt. Het gaat dan volgens de Avri vooral om gft en afval wat voor niets kan worden weggebracht naar de milieustraat.

Alleen als huishoudens teruggaan naar 60 kilo restafval per persoon per jaar, blijkt het volledige tarief mee te vallen. Nu wordt er nog 120 kilo aan de straat gezet. Landelijk wordt gestreefd naar 75 kilo restafval per persoon per jaar in 2020.

Meer berichten