Olympisch wordt darten niet. Daarom is spelen in de PDC het ultieme doel. Winnen in Denemarken is een eerste stap.
Olympisch wordt darten niet. Daarom is spelen in de PDC het ultieme doel. Winnen in Denemarken is een eerste stap. (Foto: Jetty Duister)

"Het goede gevoel is terug!"

Gian zit midden in de examens. Als hij het diploma op zak heeft, gaat hij zich voorbereiden op het sportieve hoogtepunt van dit jaar: het PDC-toernooi in Engeland. Zijn ticket verdiende Gian met de overwinning in de Denmark Open vorige maand.

Door Jetty Duister

POEDEROOIJEN – Examenstress lijkt Gian niet te hebben en misschien komt dat wel omdat hij als darter gewend is zich te concentreren en de focus op één punt te richten. "Ik zit op de HAVO van het Altena College in Sleeuwijk. Mijn profiel is natuur en techniek. Wat ik hierna ga doen weet ik nog niet. De HBO studies waar ik me voor heb ingeschreven zijn Accountancy bij Avans en Aviation , opleiding voor een baan in de luchtvaart, in Amsterdam." Dat keuzemoment wordt nog een ding want Gian is over beide opleidingen nog niet laaiend enthousiast.

Kiezen voor darten als sport was toeval. "Van mijn vierde tot tiende trapte ik een balletje bij v.v. Zuilichem. De club organiseerde een darttoernooi dat ik verrassend won. Iemand gaf me de tip om daar wat mee te gaan doen. En ik keek WK Darts op televisie. Mijn kijkersvraag kwam in de uitzending. Super grappig dat de presentatoren gingen raden waar Poederooijen lag. John Sterk uit Well ondersteunde mij in het begin. Ik was te jong om in een team te spelen maar kreeg toch wedstrijdkleding en mijn achterneef Justin van Tergouw, zelf darter, nam me een beetje op sleeptouw."

De volgende stap bracht Gian naar Vianen en de DBMN (Dart Bond Midden Nederland). "Dat waren landelijke wedstrijden waar ik veel ervaring heb opgedaan. Op zo'n competitiemiddag speelde je met 5 spelers. Om een beslissing te forceren kon je beste speler worden ingezet. Wij stonden vaak al voor en lieten dan de reserve nog meedoen. Ik was dat niet vaak omdat ik meestal in de basis stond! Mijn ouders reden heel Nederland door." De boomlange darter begrijpt maar al te goed dat die steun hem verder bracht. Wie een beetje thuis denkt te zijn in de dartsport, heeft zich vast nog niet verdiept in de wirwar van bonden c.q. toernooiorganisaties. De Nederlandse Dart Bond is erkend door het NOC.NSF en onderverdeeld in regio's. Andere organisaties zijn o.m. BDO en PDC. Wie in de PDC speelt, zoals Michael van Gerwen, mag niet uitkomen voor Team NL.

"Ik speelde al een aantal keren met succes in het Nederlands team. In februari 2016 won ik in Assen de Dutch Open, een internationaal NDB toernooi. Dat was fantastisch! Het werd live op TV Drenthe uitgezonden en er waren wel 2500 toeschouwers. Loting bepaalt bij deze wedstrijden je tegenspeler. Ook je ranking van dat moment en een beschermde status kunnen belangrijk zijn. Je speelt in een knock-out systeem. Bij verlies lig je er uit. Het ultieme doel voor een darter, ook voor mij, is de PDC gooien."

Sportjaar 2017 wil Gian het liefst wissen. Met zijn zestien jaar leek hij maar niet te stoppen met groeien. Dat leverde hem fysiek ongemak op. "Ik was mijn coördinatie, houding en positie ten opzichte van het bord kwijt. De hoogte van het dartbord is standaard. Vroeger gooide ik naar boven, nu naar beneden. Ik speelde veel verliespartijen en dan gaat je zelfvertrouwen het putje in. Maar ik heb niet opgegeven en heb alles aangepast, zelfs mijn darts. Red Dragon Darts sponsort pijlen met andere flights, een langere shaft en een kortere barrel. Gian laat het materiaal zien en licht tot in detail toe hoe belangrijk ieder onderdeel van de pijl is. Nu is het goede gevoel weer terug!"

Zijn darts vliegen constanter. 'Standig tall' lukt het Gian weer om zijn positie en concentratie vast te houden. Maar ook de tegenstander en het publiek kunnen de uitslag beïnvloeden. "Er zijn echt gasten die irritant kort langs je heen lopen. Langzaam terugwandelen of achter je rug kletsen is een bekende tactiek om je concentratie te breken. Persoonlijk vind ik dat geen fair-play. Als dan het publiek nog eens gaat schreeuwen, kost het veel energie om je focus vast te houden." Op 29 april lukte dat allemaal. Gian won de Denmark Open, kreeg een enorme bokaal en plaatste zich voor het prestigieuze Engelse Winmau-toernooi in november.

De wedstrijdlocatie kan een hal zijn maar ook een café. "Darten is ontstaan in de kroeg en dat imago blijft. Of dat veranderen moet? Van mij niet. Darten zal nooit een echte grote sport worden. Olympisch bedoel ik dan. Als sporter ben ik door vallen en opstaan wijzer geworden. Om tactisch te spelen is goed hoofdrekenen belangrijk. Ik kan dat, laat me niet gek maken en blijf vanuit mezelf gooien. Een coach of trainer heb ik niet. Die zijn er niet echt. Soms vraag ik wel eens iets aan medespelers, maar eigenlijk leer ik door het te doen en er naar te kijken. Ik let erop dat ik een goed ritme heb, normaal eet en pak af en toe een Red Bull omdat ik me inbeeld dat het werkt. Grapje, ik vind het gewoon lekker."

'Is darten een sport?' lijkt een legitieme vraag. Er zijn spelregels, een wedstrijdelement, competities, is mentaal intensief en op hoger niveau ook fysiek zwaar, al was het alleen maar door het reisschema. Toch? Of is het een marketing tool en enorm verdienmodel. Dat de sportieve gunfactor laag lijkt te zijn, de organisaties versnipperd en er geen structuur voor coaching en talentondersteuning is, maakt de sportieve ontwikkeling lastig. Dan blijf het een gezelligheidssport om te doen en naar te kijken met of zonder walk-on ladies.

Gian maakt dat even niet uit. Hij heeft zijn Winmau ticket binnen en kan 'rustig aan doen', dat scheelt in reiskosten. Om wedstrijdritme vast te houden volgen nog toernooien in Engeland en vliegen in Mariahout de darts op woensdagavond het bord in. En op vakantie? "Dan gaat het dartbord niet mee! Ik ga dan liever tafeltennissen, zwemmen of I-padden. Of een bergwandeling maken hé mam?" 't Is duidelijk dat wandelen kan Gian gestolen worden.

Meer berichten