Foto: Foto:

Bus en Putman

'Vandaag wil ik monnik zijn'. Met deze gedachte staat Bertus Bus elke dag op. Hij leeft vanuit verwondering. Daar komt volgens hem alles uit voort. Hij is naast minderbroeder bij de Kapucijnen, ook pastor in dienst van Katholiek Bommelerwaard. En dat al twaalf en een half jaar. Het koperen jubileum werd afgelopen zaterdag gevierd in de H. Martinuskerk in Zaltbommel in een vrijwel volle kerk. Maar wie heeft hem als katholiek in deze ambtsperiode nog nooit persoonlijk ontmoet. Of heeft hem als voorganger nog nooit bij een kerkdienst meegemaakt? Een nog betere vraag: of je weleens van zijn naam hebt gehoord?

Het overgrote deel katholieken zal op deze vragen schudden met het hoofd. Ik heb hem wel een aantal keren horen preken. Af en toe langdradig, maar wel doorspekt met diepgang en humor. Een aparte verschijning. Klein van stuk, kaal hoofd en getooid met baard en rond brilletje. Het bijzondere is dat hij buiten de gebaande paden durft te treden. Een sportmis inclusief het zegenen van een stel pony's. Geen probleem.

Ik moet naar de kerk
Voor degene die niet meer naar de kerk gaan; er komt een moment dat de wegen elkaar toch kunnen kruisen. Bij een kerkelijke huwelijksplechtigheid, bij de doop van je kindje of bij een uitvaart. Dan kom je elkaar toch tegen. Geef je Bus voor de eerste keer een hand. Best raar na al die tijd. Zijn collega Roland Putman is pas sinds drie maanden werkzaam als pastoor in ons gebied. Een jonge vent, woont in Den Bosch en is minderbroeder bij de Franciscanen. Ik ken hem alleen nog maar van een foto uit de krant.

Om hem eerder te ontmoeten dan bij een feestelijke of verdrietige gebeurtenis, moet ik naar de kerk. Na de viering zou ik op het kerkplein mezelf even voor kunnen stellen. Als iedere katholiek de behoefte heeft om dit te doen, zal het tijdelijk een stuk drukker zijn in de nog niet gesloten kerken. Misschien krijg je de smaak wel te pakken en ga je nog een keer of nog vaker. Grote kans dat je dan eens pastor Bus achter het altaar ziet staan. Kun je eventueel ook nog met hem kennismaken. Voor de eerste keer?

Meer berichten