Regelmatig varen heteluchtballons boven de Bommelerwaard. Ze komen bijvoorbeeld vanuit Den Bosch of Beesd. Maar de startplaats kan ook Kerkdriel of Zaltbommel zijn. (Foto's uit collectie Hans van Hoesel)
Regelmatig varen heteluchtballons boven de Bommelerwaard. Ze komen bijvoorbeeld vanuit Den Bosch of Beesd. Maar de startplaats kan ook Kerkdriel of Zaltbommel zijn. (Foto's uit collectie Hans van Hoesel) (Foto: Collectie Hans van Hoesel)

Geruisloos met alle winden meewaaien

Aan het einde van de dag zie je regelmatig vrolijk gekleurde heteluchtballons door de lucht zweven. Een prachtig plaatje. Maar waar komen ze eigenlijk vandaan en waarom zie je ze nooit rond het middaguur? De in Kerkdriel geboren Hans van Hoesel weet wel antwoord op dit soort vragen. Per jaar maakt de bedreven ballonvaarder zo'n zestig vaarten. Regelmatig zweeft hij geruisloos boven de Bommelerwaard. "Wij waaien letterlijk met alle winden mee."

Door Loeki Bruinink

BOMMELERWAARD - "Stappen we in Beesd op, dan voert een noordenwind ons meestal richting de Bommelerwaard. Stijgen we in Den Bosch op dan brengt de zuidenwind ons er vaak heen. Maar in de lucht heb je als piloot geen enkele invloed meer op de route die de ballon kiest." Opstijgen is in principe overal mogelijk. "Je hebt alleen een stuk grond ter grootte van een half voetbalveld nodig, zonder obstakels. En natuurlijk de juiste weersomstandigheden."

Dat je heteluchtballons alleen vroeg in de ochtend of vlak voor zonsondergang ziet, heeft alles te maken met de atmosfeer. Overdag verwarmt de zon de aarde. Warme lucht stijgt dan van de grond op, koelt boven in de lucht af en daalt weer. "Dat onvoorspelbare stijgen en dalen maakt de atmosfeer instabiel en ongeschikt voor een vaart met de ballon. Vandaar dat we alleen aan de randen van de dag varen."

Vanaf zo'n tweehonderd meter hoogte, bekijk je de wereld met heel andere ogen, volgens Van Hoesel. "In een heteluchtballon is je blikveld 360 graden, dat is uniek in de luchtvaart. Door het trage tempo kun je precies volgen waar je bent en heb je eigenlijk geen luchtvaartkaart nodig. Kijk je boven het stadje Zaltbommel naar het oosten, dan zie je de Maas en Waal samenkomen bij Sluis Sint Andries in Heerewaarden. De dorpen in Maasdriel lijken geïsoleerd te liggen in het landschap. Kijk je naar het westen dan geeft dat een heel ander beeld. Door het grote aantal kassen lijken de dorpen daar samen te klonteren."

Die keer dat de karakteristieke pilaren van de Martinus Nijhoffbrug ineens opdoemden uit de mist, zal hij nooit vergeten. "Dat was zo spookachtig!" Ook de hoogspanningsmasten moet hij goed in de gaten houden. "Dat zijn eigenlijk de enige obstakels die je tegenkomt boven de Bommelerwaard. Dat zal veranderen als er straks ook windmolens staan, vrees ik." Via het luchtvaartinformatiecentrum weet hij wanneer helikopters actief zijn. "Maar die moeten voor ons uitwijken."

Een heteluchtballon mag overal landen, als hij maar geen schade veroorzaakt. "We zijn vrijgesteld van de verplichting om te landen op een vliegveld. Ik land het liefst in een vers gemaaid weiland van een enthousiaste boer. Met een weg ernaast, zodat onze volgers ons makkelijk kunnen bereiken. Maar dat weet je nooit van tevoren. Juist die onvoorspelbaarheid maakt een ballonvaart zo avontuurlijk."

Meer berichten